Ministrul Culturii, George Ivașcu, cerea, printr-o adresă trimisă Ministerului Afacerilor Externe, „transmiterea către Secretariatul Convenţiei Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfăşura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier «Roşia Montană» şi în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale statului român în acest litigiu arbitral”, conform Mediafax.ro.
George Ivașcu a menționat în adresă că includerea localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO „trebuie să se realizeze în condiţiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.
„Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens”, a afirmat ministrul Culturii care a cerut și facilitarea unei întâlniri a unei delegaţii a Ministerului Culturii cu reprezentanţi UNESCO privind acest subiect.
Protest ”Roșia Montană” în Parlament, în timpul discursului Vioricăi Dăncilă
Subiectul Roşia Montană a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 27 iunie, la cererea premierului Viorica Dăncilă.
„Preşedintele este preocupat de subiectul Roşia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT din 27 iunie”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.
„Cred că hotărârea din 27 iunie va arăta ce e cel mai bine pentru statul român. De exploatare nici nu poate fi vorba. Riscurile sunt ca cei care apără Gold Corporation să folosească în favoarea clientului. Ideal ar fi ca aceste argumente să fie luate în discuţie în CSAT”, a declarat pentru sursa citată ministrul Culturii, George Ivaşcu.
Ministerul George Ivașcu susține că statul român ar putea avea pierderi de ordinul miliardelor de dolari.
„4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea şi este vorba despre fiecare cetăţean în parte care pierde. Deoarece sunt banii statului”, a mai spus ministrul Culturii.
Pe 6 iunie, Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, a declarat că oprirea includerii localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului, este o situație inedită întrucât primise deja recomandare pentru înscrierea în lista Patrimoniului Mondial.
Cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va avea loc în perioada 24 iunie – 4 iulie.
Potrivit sursei citate, Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.
Citește și Moldoveancă arestată la Moscova, după ce a fost acuzată de spionaj în favoarea României
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro