„Secretarul general interimar a înregistrat o cerere de anulare a hotărârii, depusă de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și a notificat părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, se precizează în comunicarea instituției, cu sediul la Washington, din 12 iulie 2024.
Acest lucru înseamnă că va fi suspendată și procedura de executare silită demarată în România de Ministerul Finanțelor și ANAF pentru recuperarea sumei de circa 10 milioane de euro acordată României, ca și cheltuieli de judecată, prin hotărârea din 8 martie 2024.
Procese pentru anularea executării silite
Gabriel Resources și subsidiara din România, Roșia Montană Gold Corporation, au deschis patru procese la Tribunalul Alba, prin care contestă executarea silită și sechestrul pus de ANAF pe acțiuni. Compania canadiană a atacat un act administrativ fiscal emis de autoritățile române pe baza hotărârii ICSID (decizia nr. ARB/15/31 din 8 martie 2024) și la Curtea de Apel București. Pârâți sunt ANAF, AJFP Alba, Ministerul Finanțelor și firma Roșia Montană Gold Corporation, la care și Statul Român are 19,31% din acțiuni.
Acțiunea inițiată de Gabriel Resources (Jersey) Ltd., filiala companiei canadiene din centrul financiar offshore Jersey (insulă din Canalul Mânecii, dependență a Coroanei Britanice), a fost respinsă „ca neîntemeiată”, la Curtea de Apel București, în 11 iulie 2024.
Hotărârea nu a fost motivată și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procesul de arbitraj prin care se cere anularea deciziei ICSID durează maximum 2 ani și va fi judecat de un complet format din alți arbitri. Procedural, o astfel de acțiune nu este un apel la hotărârea contestată. Dacă hotărârea este anulată, litigiul poate fi reanalizat la cererea părții interesate de către un nou complet de arbitri. Poate exista și o anulare parțială, caz în care componentele din hotărâre care nu au fost supuse anulării rămân definitive.
Acuzațiile celor de la Gabriel Resources
Reprezentanții companiei canadiene și-au motivat acțiunea prin care solicită anularea hotărârii prin presupusa incompatibilitate a arbitrilor care au dat câștig de cauză României.
„Cererea de anulare explică faptul că decizia arbitrală trebuie anulată din cauza unor vicii fatale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și cu părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”, a transmis Gabriel Resources.
Cei doi arbitri care au dat dreptate României sunt din Elveția, unul având și cetățenie australiană. România a fost reprezentată în procesul de arbitraj și de firma de avocatură Lalive din Elveția, care a lucrat cu mai mulți avocați români. Arbitrul numit la propunerea companiei Gabriel Resources, Horacio A. Grigera Naon, din Argentina, a formulat opinie separată, în sensul admiterii acțiunii.
Potrivit companiei miniere, „decizia majorității privind răspunderea este viciată în mod fatal din mai multe puncte de vedere care impun în mod separat anularea sa, inclusiv excese de putere evidente prin nerespectarea dreptului aplicabil, abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor luate cu privire la câteva dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate”.
Pentru inițierea acțiunii de anulare, Gabriel Resources a anunțat că alocat suma de 1,5 milioane de dolari, dintr-un total de 3,25 de milioane de dolari primiți ca urmare a unui plasament privat de strângere de fonduri derulat în perioada aprilie-mai 2024. Valoarea unei acțiuni Gabriel Resources a scăzut până la 0,015 dolari canadieni (1,5 cenți), cu o valoare totală de 18,8 milioane de dolari canadieni.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 17.07.2024, 16:14
Ia uite, propagandiștii. Înainte de verdict, dădeau ca sigură victoria Gabriel Resources ("uite, băi, cum ne fură occidentalii țara!!!!"), puteau și ei să vină cu un contraargument (fals, firește, dar bun pentru cei cu IQ din 1-2 cifre) când cineva amintea de Sovromuri și toate secolele de jaf ale Rusiei. Decizia Curții le-a amețit rău de tot direcția, iar acum au prins iar viață. Normal că am primit decizie favorabilă numai pentru că am dat mită mai mare decât ceilalți, ce, se poate altfel? Că doar așa e în Rusia, deci așa e peste tot.
iugavirgil • 17.07.2024, 09:10
alta cacialma . am atacat aliatii fara rost in justitie . aliatii au intors armele si justitia s a predat . un mare circ
NicolaeS • 16.07.2024, 23:31
Intortocheate sunt caile justitiei. Oricat de definitiva este o hotarare judecatoreasca se mai gasesc cai de a le contesta. Interesant ca aceste cai sunt accesibile si acceptate doar impotriva statului roman. Orice verdict dat de orice instanta impotriva statului roman este neatacabila si executorie.