Odata cu sezonul rece apare si pericolul imbolnavirii de raceala sau gripa. Pentru a afla care este diferenta dintre aceste doua afectiuni am stat de vorba cu doctorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals. Potrivit acestuia, raceala si gripa au multe simptome asemanatoare, insa principala diferenta dintre ele este ca cea din urma este mult mai severa ca manifestare si poate duce la decesul persoanelor sensibile fizic.
Raceala
Simptome
-stari de oboseala
-stranut, tuse
-nas infundat
-febra usoara
-dureri musculare
-iritatie sau rosu in gat
-ochi rosii
-dureri de cap
Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, tuse, nas infundat, febra usoara, dureri musculare, iritatie sau rosu in gat, ochi rosii si dureri de cap.
Exista un spectru larg de virusi care declanseaza asa-zisele raceli. “In acest moment avem in circulatie peste 200 de virusi respiratorii care induc mici focare, mai ales in colectivitati, iar incubatia e scurta, de la cateva ore la cateva zile”, ne-a declarat doctorul Streinu-Cercel. Acesti virusi provoaca rinite, rinofaringite, rino-faringo-traheite sau rino-faringo-laringite. De asemenea, apar si adeno-faringo-conjunctivite, care se manifesta prin ganglioni mariti, dureri de gat, ochi rosii si stare generala proasta.
In general, un astfel de guturai dureaza cam 3-5 zile. Trebuie mentionat totusi faptul ca in cazul acestor tipuri de raceli o persoana poate trece foarte usor de la rinita la rino-faringo-laringita, de exemplu, deoarece organismul este slabit. Prin urmare, perioada de manifestare a starii de rau se prelungeste.
Nu se folosesc antibiotice fara recomandarea medicului
Tratamentul racelii e simptomatic, adica se folosesc pastile pentru febra, picaturi pentru nas, antihistaminice pentru alergici si alte asemenea medicamente. In nici un caz nu trebuie folosite antibiotice fara recomandarea medicului, deoarece acestea modifica flora locala care protejeaza organismul. Vaccinul antigripal nu este eficient si in cazul racelilor, deoarece acestea din urma sunt provocate de sute de virusi, iar gripa este cauzata doar de un numar redus de virusi, anual.
In cazul in care raceala dureaza mai mult de zece zile, apar dureri ale urechilor, fetei sau fruntii, febra nu scade, respiratia e greoaie si tusea nu mai trece, e bine sa mergeti la medicul de familie. De asemenea, copiii, batranii si persoanele care sufera si de alte afectiuni trebuie sa se prezinte la medic inca de la primele simptome.
Gripa
Simptome
-stare generala proasta
-febra mare
-stare de slabiciune fizica
-dureri musculare si articulare
-lipsa poftei de mancare
Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra de cel putin 39 de grade. “Febra este insotita de stari de slabiciune fizica, dureri articulare si musculare. Pacientul se simte ca si cum ar fi batut”, ne-a declarat doctorul Streinu-Cercel. “Gripa incepe cu stare de rau si febra mare, apoi simptomele scad, dupa care, spre final, starea de rau revine”, a adaugat specialistul.
Aceasta afectiune care se manifesta in sezonul rece se trateaza cu medicamente antitermice si antiinflamatorii si cu ceaiuri. Gripa este foarte periculoasa, chiar letala, in special pentru cei care au afectiuni asociate precum: boli cardiovasculare, neurologice, diabet, ciroza hepatica, SIDA sau afectiuni pulmonare cronice. Singura masura de prevenire a gripei este vaccinul.
Remedii naturiste
-Faina de mustar, buna pentru gripa si stari febrile
Faina de mustar poate fi folosita pentru combaterea starilor febrile, gripelor, astmului si a pneumoniilor. Specialistii in produse naturiste sustin ca terapia cu faina de mustar are un efect rapid, starile febrile complicate si gripa ameliorandu-se simtitor, intr-o perioada foarte
scurta de timp.
-Plante care va pot ajuta sa scapati de tuse
Daca tusiti, infuzia din frunze de patlagina poate fi eficienta. Se pun doua lingurite la o cana de apa fiarta si se consuma doua cani pe zi. Daca tusea e uscata, sunt recomandate inhalatii cu musetel, levantica, cimbru si rozmarin. Se amesteca si se pun doua linguri din amestec la un litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului 20 de minute.