Pe 27 decembrie 2021, un angajat al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Timiș a trimis o petiție către conducerea MAI. Acesta atrăgea atenția că șeful instituției, Aurelian Alin Petecel, „de la numirea în funcție (30 august 2017) și până în prezent, a utilizat în scop personal autoturisme din dotarea unităților de poliție pe care le-a coordonat, cauzând o pagubă însemnată bugetului MAI”.
Petiția a fost însoțită și de o fotografie cu una dintre mașinile de serviciu ale chestorului Petecel, un Audi A4, parcată în fața casei de vacanță a familiei, aflată la 168 de kilometri dus-întors de sediul IPJ Timiș.
Două mașini de serviciu
Sursele ziarului din IGPR și-au adus aminte de cazul Petecel după apariția articolului în Libertatea în luna august.
În 2021, ele susțin că reclamantul arăta, în plângerea sa, că Petecel folosește în interes propriu și un alt automobil din dotarea instituției, un Volkswagen Touareg.
MAI a redirecționat petiția către IGPR, unde a fost înregistrată la direcția Control Intern pe 31 decembrie 2021. Poliția Română i-a solicitat reclamantului să transmită „date concrete, care să reprezinte repere utile pentru efectuarea verificărilor”, potrivit documentului consultat de ziar.
IGPR nu a făcut nimic
Sursele Libertatea spun că de atunci IGPR nu a făcut nimic pentru a verifica informațiile.
Ziarul a transmis o solicitare Poliției Române pentru a afla unde s-au blocat lucrurile, însă, până la ora publicării articolului, nu a primit un răspuns.
Pe 18 august, Poliția Română a anunțat că va demara o anchetă, după ce, în aceeași zi, Libertatea a publicat două fotografii, din anii 2022 și 2021, în care mașina de serviciu Audi A4 bleumarin a chestorului Petecel este parcată la casa de vacanță de pe malul lacului Surduc, în estul județului Timiș.
Aurelian Alin Petecel a refuzat dialogul cu ziarul. În schimb, IPJ Timiș a transmis că șeful instituției acționează conform legii, invocând un ordin dat de MAI în 2008. Potrivit acestuia, polițistul poate folosi autoturismul pentru a se deplasa la domiciliu sau la reședință. Casa de pe malul lacului însă nu este nici domiciliul, nici reședința chestorului.
„Facem precizarea că șeful unității asigură continuitatea conducerii activităţilor în afara programului de lucru”, a mai transmis IPJ Timiș.
Avansat în grad, în ciuda abaterilor
Din 2017, timp de trei ani, Aurelian Alin Petecel a fost împuternicit comisar-șef al IPJ Timiș. În noiembrie 2020, a fost avansat la poziția de chestor, deși înainte activitatea îi fusese pusă la îndoială de mai multe ori.
În 2019, a fost subiectul unei anchete IGPR, după ce polițistul Cristian Amariei din Timiș a fost ucis în timpul unei intervenții. Potrivit raportului comisiei, publicat de Adevărul, faţă de şeful IPJ Timiş s-a reţinut faptul că „deşi a luat cunoştinţă informal despre debutul acţiunii, nu s-a implicat în actul de relaţionare cu unităţile subordonate, până la momentul în care a aflat de producerea tragediei”.
În urma verificărilor la IPJ Timiș, IGPR a constatat și alte deficiențe în ce privește managementul instituției. „Deşi nu sunt în legătură de cauzalitate directă cu tragicul eveniment, acestea denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine (ex. aspecte care ţin de planificarea muncii, documente strategice întocmite formal etc.)”, se mai arată în raport.
În cazul șefilor din Inspectoratele de Poliție, doar Ministerul Afacerilor Interne are competența de a dispune măsuri. Prin urmare, raportul cu privire la activitatea lui Petecel a ajuns la MAI.
În vara anului 2020, Petecel a fost mutat de la Timiș de către conducerea IGPR, după ce a dat afară un lider sindical pentru că vorbise pe Facebook despre problemele din inspectorat.
Ofițerul a ajuns tot șef. Întâi împuternicit ca șef al IPJ Dolj, apoi, după o lună, trimis la comanda IPJ Arad.
În timp ce conducea Poliția din Arad, în noiembrie 2020, Petecel a fost avansat în gradul de chestor, decretul fiind semnat de președintele Klaus Iohannis. La scurt timp, a revenit la șefia IPJ Timiș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro