Potrivit unor surse citate de Libertatea, guvernul Ciolacu 2 a obținut 240 de voturi „pentru”. Totodată, 143 de parlamentari au votat împotrivă.
În această seară, noul guvern este așteptat să depună jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.
Noul guvern condus de Marcel Ciolacu este format din 16 ministere, dintre care opt vor fi la PSD, șase la PNL și două la UDMR. Tot astăzi, coaliția a anunțat că a ajuns la un consens cu privire la guvern, dar și cu privire la un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2025, în persoana lui Crin Antonescu.
Până la ora 17.00, toți cei 16 miniștri propuși în Guvern au fost validați de comisiile de specialitate. Aceștia sunt, după cum urmează:
- Simona Bucura Oprescu (PSD) – Ministerul Muncii;
- Emil Hurezeanu (PNL) – Ministerul de Externe;
- Cătălin Predoiu (PNL) – Ministerul de Interne;
- Marcel Boloș (PNL) – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
- Bogdan Ivan (PSD) – Ministerul Economiei și Digitalizării;
- Tanczos Barna (UDMR) – Ministerul de Finanțe;
- Sebastian Burduja (PNL) – Ministerul Energiei;
- Sorin Grindeanu (PSD) – Ministerul Transporturilor;
- Cseke Attila (UDMR) – Ministerul Dezvoltării;
- Radu Marinescu (PSD) – Ministerul Justiției;
- Florin Barbu (PSD) – Ministerul Agriculturii;
- Daniel David (PNL) – Ministerul Educației;
- Angel Tîlvăr (PSD) – Ministerul Apărării;
- Natalia Intotero (PSD) – Ministerul Culturii;
- Alexandru Rafila (PSD) – Ministerul Sănătății;
- Mircea Fechet (PNL) – Ministerul Mediului.
La votul de învestitură din plenul Parlamentului, Marcel Ciolacu a prezentat programul de guvernare, ocazie cu care a făcut declarații și cu privire la alegerile prezidențiale din 2025.
„Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice şi sociale pe care le avem în faţă. România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcţional. Acesta este cel mai aşteptat şi puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi şi pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la Bucureşti. Acolo sunt cele mai importante companii româneşti şi acolo sunt investite şi multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor! Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern şi de coaliţia parlamentară care îl susţine”, a spus premierul desemnat, în plenul comun.
Premierul a mai arătat că al doilea obiectiv major al acestui cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale, în siguranţă deplină şi transparenţă totală.
”Românii trebuie să-şi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara ţării, de duşmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidenţiale vor fi echitabile pentru toţi competitorii şi că voinţa românilor – şi nu algoritmii reţelelor sociale – va decide preşedintele României”, a completat Ciolacu.
ClaraM • 23.12.2024, 20:38
E inutil sa mai votam, acest guvern e copy paste cu cel de dinainte. O rusine! Nume ca Predoiu, Barbu, Grindeanu, Intotero, Oprescu, Rafila (!!!!!), Talvar, Bolos in frunte cu Ciolacu nu trebuiau sa mai faca parte din noul guvern. Poate daca "dulapul" si-ar fi dat demisia un alt presedinte nu ar fi investit aceasta rusine. Ce dezamagire!