Cuprins:
Bucura-Oprescu a lăsat loc de interpretări în ceea ce privește pensiile
În cadrul audierii pentru funcția de ministru în viitorul Executiv, Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată de mai multe ori despre acest subiect. Răspunsul său a fost evaziv, lăsând loc de interpretări.
„Cu privire la decizia politică pentru 2025, aici trebuie să ținem cont și de viziunea întregii coaliții, dar și de posibilitățile României pentru 2025. Sunt convinsă că foarte curând, pe baza datelor pe care ni le va pune la dispoziție Ministerul Finanțelor, decizia va fi comunicată oficial de noul guvern al României”, a afirmat Bucura Oprescu.
Senatorul Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a interpretat răspunsul ca o posibilă înghețare a creșterii pensiilor.
„Sunt semnale că înghețați creșterea pensiilor. Răspunsul dvs. pe care îl interpretez în sensul de a depinde de Ministerul Finanțelor și de resursele de acolo îmi cam confirmă acest lucru”, a replicat Alexandru.
Aviz favorabil pentru Simona Bucura-Oprescu
În ciuda controverselor, Simona Bucura-Oprescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților. 47 de parlamentari au votat pentru, în timp ce 34 au votat împotrivă.
Opoziția a contestat procedura de vot, susținând că aceasta a avut loc înainte ca ministrul propus să răspundă la întrebările parlamentarilor.
În cadrul audierii, Bucura-Oprescu a prezentat câteva dintre prioritățile și obiectivele ministerului. Potrivit Simonei Bucura-Oprescu, una dintre prioritățile Ministerului Muncii va fi transpunerea Directivei 2041 din 2022 privind consolidarea dialogului social și protecția angajaților.
De asemenea, printre prioritățile ministerului se regăsesc și creșterea ratei de acoperire a contractelor colective de muncă la peste 80%, subvenționarea a 70.000 de locuri de muncă în 2024, implementarea unui program de ucenicie cu subvenții pentru angajatori, introducerea unor prime de stabilitate pentru tinerii absolvenți și lansarea unei scheme de ajutor pentru creșterea gradului de ocupare în zonele cu șomaj ridicat.
Situația actuală a pieței muncii
Simona Bucura-Oprescu a mai spus că, în 2024, Guvernul a reuşit să subvenţioneze cel mai mare număr de locuri de muncă, respectiv 70.000 de lucrători români care au beneficiat de subvenţii prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.
În programul de guvernare este inclus şi un program de ucenicie, „care presupune o subvenţie pentru angajator de 2.250 de lei, pentru o perioadă între 1 şi 3 ani, în funcţie de gradul de calificare”.
„Ne dorim să valorificăm potenţialul tinerilor pe piaţa muncii. Acesta este şi motivul pentru care în programul de guvernare venim cu prime de stabilitate pe doi ani pentru tineri absolvenţi care se angajează pentru prima dată pe perioadă nedeterminată, iar valoarea primei este de 1.000 de lei în primele 12 luni şi de 1.250 de lei în următoarele 12 luni”, a arătat Bucura-Oprescu.
Bucura-Oprescu a mai menționat progrese recente în extinderea contractelor colective de muncă în domeniul bancar și al asistenței sociale.
Aceasta a adăugat că Guvernul are în vedere şi o schemă de ajutor pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat de peste 5%.
„Aceasta presupune susţinerea afacerii cu 100.000 de euro, din care 50% reprezintă ajutor nerambursabil, iar diferenţa de 50%, adică 50.000 de euro, reprezintă un credit garantat de statul român”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro