Teodorovici a precizat, în comisie, că proiectul privind impozitarea pensiilor speciale nu afectează sumele primite în baza contributivităţii.
Printre amendamentele admise în comisie este și includerea indemnizațiilor foștilor președinți la impozitarea specială. Astfel, vor fi afectaţi foşti şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi actualul preşedinte, Klaus Iohannis şi viitori şefi de stat.
Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu.
Citeste mai mult: adev.ro/pbbow4
„Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să știe că nu se impozitează partea de contributivitate”
Eugen Teodorovici
Proiectul de lege prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. În plus, se propune taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă.
Măsura făcea parte iniţial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.
Această impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă”, conform proiectului depus la Senat.
Senatorul UDMR Tanczos Barna a propus un alt amendament, adoptat de Comisie, referitor la pensia şefilor de stat, care astfel intră sub incidenţa proiectului de lege.
PNL a propus impozitarea tuturor pensiilor peste 5.000 de lei. Amendamentul a picat la vot
La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a propus un amendament, respins de data aceasta de Comisie, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%.
„Trebuie să le arătăm contribuabililor de bună credinţă care plătesc contribuţii şi primesc o pensie medie de 1.100 lei că nu mai tolerăm aceste legi speciale care au apărut ca ciupercile după ploaie. Acel amendament ducea proactiv la eliminarea pensiilor speciale. Pragul de 7.000 de lei nu include pensiile pentru un mandat de parlamentar. Acestea sunt mult mai mici. Este un proiect populist aruncat acum pe piaţă. Nu cred că va fi niciodată aprobat acest proiect. Va fi îngropat la Camera Deputaţilor. Este un proiect pentru această campanie prezidenţială”, a susţinut Cîţu.
Teodorovici a afirmat, la finalul şedinţei, că impactul bugetar, pentru impozitarea pensiilor speciale, este de jumătate de miliard de lei, pentru anul viitor.
El s-a declarat încrezător că proiectul va fi votat de parlamentari şi a precizat că votul în Senat se va da chiar miercuri, urmând ca săptămâna viitoare să ajungă la vot în Camera decizională.
„Am ales să mergem pe această cale, să venim cu ele în Parlament, tocmai pentru a se evita tensiuni nefondate – că nu se discută suficient de mult anumite acte normative”, a mai spus Teodorovici.
„Prima Casă” se transformă în „O familie, o casă”
Un alt proiect care a primit aviz favorabil este cel care transformă programul Prima Casă într-unul social.
Propunerea legislativă completează şi modifică OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă şi redenumirea în programul O familie, o casă.
Actul normativ va revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul programului.
În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Proiectul a fost iniţial anunţat din partea Guvernului, ulterior, fiind depus, de ministrul de Finanţe, în Parlament, alături de alte proiecte de lege.