• La întrebarea ce a făcut compania pentru a explica oamenilor în ce constă greșeala pentru care li se suspendă contul, pentru ca utilizatorii să înțeleagă și știe ulterior să se conformeze regulilor, YouTube a răspuns prin „Publicăm în fiecare an un raport de transparență”. 

Cenzura nu presupune astăzi să tai din volumul informației, ci mai degrabă să crești volumul până la irelevant, susține scriitoarea turcă Elif Shafak, într-un eseu publicat în 2020. Așa copleșești publicul.

Intitulat „Cum să rămâi lucid într-o epocă a dezbinării” și apărut în România la Polirom, eseul susține că „avem prea multă informație și prea puțină cunoaștere”. 

Informația la care face referire Shafak este, de fapt, poluare. „Știri” infinit repetate, fragmentate, un zgomot de fundal fără relevanță și, deseori, mult îndemn la ură.

Limbajul urii este și unul dintre criteriile pe care le are în vedere YouTube când inițial șterge un videoclip și apoi elimină canalul, dacă acesta recidivează. „14 milioane de canale de YouTube au fost eliminate în perioada aprilie – iunie 2023”, au spus reprezentanții YouTube, într-un interviu pentru cititorii Libertatea. Compania nu a putut furniza răspuns la întrebarea câte canale dintre cele șterse sunt din România. 

YouTube: Ne protejăm comunitatea de conținutul dăunător

Libertatea a solicitat un interviu „în contextul unor cazuri recente cu privire la două canale de YouTube (Recorder şi Ion Cristoiu) care au atras preocuparea asupra felului în care platforma moderează conţinutul şi penalizează ceea ce compania consideră că se încadrează la limbajul urii, radicalisme de limbaj sau dezinformări”.  Interviul a fost realizat pe email, cu întrebări trimise companiei când contul de YouTube al lui Ion Cristoiu era suspendat. Răspunsurile au venit după restabilirea contului.

– Ne puteți descrie, vă rugăm, concret, cum arată procesul de reperare, analiză și decizie în cazurile în care platforma moderează conţinutul şi penalizează?
– YouTube este construit pe premisa unei platforme globale deschise, ceea ce a condus la existența pe platformă a unei multitudini de voci, păreri și perspective diverse. Acest fapt nu ar fi posibil însă fără angajamentul nostru de a ne proteja comunitatea de conținutul dăunător. Oricine poate să publice conținut pe YouTube, cu condiția să respecte Regulile comunității. Acestea se aplică în mod egal pentru toată lumea, indiferent de cine este creatorul sau funcția publică. Ne angajăm să eliminăm rapid orice conținut care încalcă Regulile comunității – care stabilesc ce este permis pe YouTube. 

Pentru a stabili dacă un conținut încalcă regulile, folosim o combinație de sisteme automatizate și examinări manuale. Mai multe detalii despre cum funcționează în practică, aici

Sancțiunile pentru încălcarea politicilor noastre se bazează pe un sistem cu trei avertismente. Avertismentele implică și penalizări și dacă, în orice perioadă de 90 de zile, un canal primește:

Primul avertisment – are o săptămână de suspendare;
Al doilea avertisment – suspendare de două săptămâni;
Al treilea avertisment – închiderea canalului.

Se îmbină un sistem automat cu examinări făcute de oameni

– Există un sistem automatizat care depistează după cuvinte sau imagini-cheie? Există oameni care analizează „steagurile roșii” ridicate de sistemul automat? Există o clasificare a deciziei făcute manual sau automat: adică, de pildă, cum se decide, concret, dacă se suspendă contul o săptămână sau două?
– La o parte am răspuns deja mai sus. Pentru a stabili dacă un conținut încalcă  Regulile comunității, folosim o combinație de sisteme automatizate și examinări manuale. Sistemul este descris complet aici.

Întrebare: „Ce faceți pentru creșterea gradului de explicare publică despre moderare?”
Răspuns: „Publicăm în fiecare an un raport de transparență”

– Puteți oferi, vă rugăm, publicului un număr estimativ al angajaților YouTube implicați în procesul de moderare pe România?
– Informații publice pot fi găsite în rapoartele de transparență, aici și mai specific pentru YouTube, aici.

Atât pe Google, cât și pe YouTube, avem examinatorii de conținut din întreaga lume, inclusiv cunoscători de limba română, care lucrează pentru a detecta, revizui și elimina conținutul care încalcă politicile noastre.

– Cei sancționați spun, de regulă, că nu înțeleg exact de ce au fost pedepsiți. Și, prin urmare, că nu știu cum să nu greșească data viitoare. Puteți prezenta publicului, vă rugăm, ce a făcut YouTube în ultima perioadă ca să crească gradul de explicare publică în zona moderării? Există exemple ale acestor eforturi de explicare pe care le considerați demne de împărtășit? De pildă: au dat responsabilii interviuri, au organizat sau participat la conferințe, au făcut publicitate sau au promovat în orice fel studii de caz?
– Publicăm în fiecare an un raport de transparență, care cuprinde și o zonă dedicată YouTube. La nivel global, peste 14 milioane de canale de YouTube au fost eliminate în perioada aprilie – iunie 2023, care însumau peste 86 milioane de videouri. Principalul motiv, peste 90% din cazuri, este propagarea de spam și informații înșelătoare. De asemenea, mai mult de 7 milioane de videouri au fost eliminate punctual, în peste 90% din cazuri de către sistemul automat. 

Cum descrie YouTube relația cu Comisia Europeană

– Din informațiile Libertatea, în procesul de consultare cu forurile europene relevante în materie, din partea instituțiilor UE există și discuții pe numărul de moderări, cazuri identificate sau șterse de către YouTube. E adevărat? Asta poate duce la o moderare „mai mult și mai repede”, ceea ce nu e întotdeauna în concordanță cu resursele?
– YouTube colaborează îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că produsele și serviciile noastre respectă în mod corespunzător Legea privind serviciile digitale a Uniunii Europene și vom continua să ne actualizăm procesele pentru a oferi utilizatorilor posibilități noi de gestionare a activității proprii și mai multe informații și context despre deciziile luate. Puteți găsi mai multe despre modul în care YouTube și Google aplică Legea privind serviciile digitale aici.

– Există vreo formă de colaborare cu autorităţile din România astfel încât, după ce YouTube identifică videoclipuri cu conţinut instigator la ură sau care dezinformează, să le înştiinţeze cu privire la identitatea autorilor reali? Dar în sens invers, atunci când autorităţile din România identifică un astfel de conţinut, acestea se adresează YouTube pentru moderare? Întrebăm pentru că avem un caz concret cu o decizie judecătorească pe terorism și instanța a remarcat două linkuri cu producții YouTube ale celui condamnat.
– Colaborăm în mod constant cu autorități din toată lumea, inclusiv România, care ne trimit solicitări privind conținutul. Am pus la punct un proces de analiză a acestor cereri pentru a determina dacă un anumit conținut trebuie eliminat întrucât încalcă legi și reglementări din țara respectivă. Publicăm un raport de transparență despre cererile din partea guvernelor, inclusiv din România, aici.

– Puteți împărtăși publicului, vă rugăm, o statistică legată de numărul de videoclipuri retrase în România? Care este procentul contestaţiilor din partea autorilor? Câte dintre acestea sunt rezolvate în favoarea autorilor?
– Datele nu sunt disponibile.

Ce spune despre cazul Ion Cristoiu

INTERVIU. Reprezentanții YouTube explică situația blocării contului ziaristului Ion Cristoiu: „După examinare, am stabilit că videoclipul nu încalcă regulile comunității”
Ion Cristoiu / Hepta

– Dacă aveţi alte informaţii relevante pentru public, corelate cu tema acestei conversaţii, vă rugăm să ni le oferiţi.
– Privitor la eliminarea videoclipului de pe canalul domnului Ion Cristoiu. După examinare, am stabilit că videoclipul nu încalcă Regulile comunității și l-am restabilit. 

Când ni se atrage atenția că un videoclip a fost eliminat din greșeală, examinăm conținutul și luăm măsurile adecvate, inclusiv restabilirea videoclipurilor sau canalelor relevante. De asemenea, oferim persoanelor care încarcă posibilitatea de a contesta eliminările și vom reexamina conținutul.

Am dori să punctăm că oricine are voie să publice conținut pe YouTube, cu condiția să respecte Regulile comunității. Acestea se aplică în mod egal pentru toată lumea, indiferent de cine este creatorul sau funcția publică. Ne angajăm să eliminăm rapid orice conținut care încalcă Regulile comunității – care stabilește ce este permis pe YouTube, decizia fiind luată folosind o combinație de sisteme automatizate și examinări manuale (sistemul este descris complet aici), iar deciziile de moderare nu sunt luate în biroul local din România.

Privitor la hackingul contului domnului Ion Cristoiu. Am fost contactați de către reprezentanții creatorului pentru recuperarea contului Google, respectiv canalului de YouTube asociat contului, care au fost declarate compromise/piratate. Contul a fost restabilit. 

Recomandările contra piratării contului de gmail

Conturile Google pot fi piratate sau compromise din diverse motive. Printre aceste motive se numără conținutul dăunător (programe malware) și e-mailurile înșelătoare făcute să pară un tip de serviciu cu care ești obișnuit(ă) (phishing). 

Reamintim utilizatorilor noștri ce pași pot face pentru a întări măsurile de siguranță:
– să își activeze opțiunea de Protecție Avansată pentru a avea o securitate deplină. 
– să își activeze în contul lor verificarea în doi pași cu Google Authenticator sau cu ajutorul solicitărilor.
– pot urma acești pași pentru a-și proteja mai bine contul.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (24)

Marica13   •   23.11.2023, 19:28

Cenzura pe aceste sit-uri e in cea mai pura stare.

Mikyy22   •   03.11.2023, 13:20

Cenzurat în cel mai rafinat mod.

durban22   •   01.11.2023, 06:18

Aiurea !!!. Ce continut daunator putea sa aiba continutul textului MAESTRULUI CRISTOIU ??.Doar pentru cineva acolo ""sus"""caruia nu i-a placut ce a scris !!.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Știrileprotv.ro
Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Libertateapentrufemei.ro
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
FANATIK.RO
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
FANATIK.RO
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Observatornews.ro
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna
HOROSCOP
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI