Președintele a declarat în cadrul ședinței CSM că cea mai intensă preocupare în acest an a fost pentru legile justiției.
”Noi, cei din sală știm cu toții că a fost nevoie de îmbunătățirea unor legi din domeniul justiției, din motive destul de clare. Au existat diferite hotărâri ale CCR, anumite disfuncționalități, constatate chiar în cadrul CSM și știu că unele propuneri de aici au venit. Dacă s-ar fi procedat ca atare, ar fi existat dezbateri, s-ar fi îmbunătățit și lucrurile mergeau mai departe, rezonabil. Nu a fost să fie așa. Anul 2017 a început cu o acțiune reprobabilă a Guvernului, cu încercarea de a promova Ordonanța 13, care schimba politica penală a statului, fără argumentație. Am făcut o vizită inopinată la Guvern, atunci, și românii s-au supărat. Au fost cele mai mari demonstrații pe care le-am avut după Revoluție”, a afirmat președintele Iohannis.
El a mai arătat că ”nefericita OUG 13 a fost hotărâtă în Guvern, apoi restrasă, au fost discuții și acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosință, mai apoi fiind schimbat, neusual, de propiul partid”.
”A urmat al doilea guvern, în primul an de după alegeri, deja un semn de oarecare neclaritate în cadrul coaliției de guvernare. Dacă nici în primul an de alegeti nu știi ce Guvern să pui se pune îtrnebarea dacă știi ce vrei cu aceasstă țară. Acest Guvern este încă în funcție, și s-au reapins discuțiile în jurul legilor justiției”, a mai spus Klaus Iohannis, arătând că procedura pe care coaliția a decis-o de promovare a legilor, mai întâi în Guvern, apoi retrasă, și prin Parlament, într-o comisie specială, a considerat-o foarte netrasparentă.
El a mai spus că este o ”procedură nemaivăzută, într-o comisie specială a Parlamentului și a precizat că s-au ignorat toate avizele, inclusiv avizul CSM-ului”, în cele din urmă legile fiind adoptate pe finalul sesiunii parlamentare.
”De ce s-ar fi grăbit să îngrașe porcul în ajun? Au ieșit trei legi foarte contestate, nu numai de Opoziție, care le-a atacat la CCR ci și de către ÎCCJ, care a analizat legile și a constatat că nu se încadrează în cadrul constituțional din România. Eu, președintele României, regret că s-a ajuns în România în această situație, în care legile jsutiției să fie discutate în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume, în procedura parlamentară și în final, aprobate în mare viteză, neexplicate în spațiul public și ajunse toate să fie constatate la CCR”, a arătat președintele.
El a menționat că mai mult nu va spune astăzi despre conținutul propriu-zis al acestor legi, pentru că așteaptă să se pronunțe CCR și când vor ajunge la el, pentru promulgare, sau contestare la CCR sau retrimitere în Parlament, se va referi la conținutul acestor legi.
”În ansamblu, însă, am și acum speranța că aceste legi vor fi îmbunăățite. Am speranța și încrederea că la CCR judecătorii se vor apleca cu profesionalism și obiectivitate asupra celor contestate”, a mai spus președintele, adăugând că speră ca și Parlamentul să recunoașcă că anumite lucruri s-au făcut fără discuții publice și transparență și se pot adapta articolele în așa fel încât legile să fie de folos celor care funcționează sub autoritatea lor”.
Citește și: #SalariileRomanilor. Județele din România cu cele mai mari salarii, dar și județele cu cele mai mici lefuri