„Ne aflăm, fără îndoială, în fața celui mai mare jaf din istoria tării. În fond, așa ceva vezi, de regulă, doar în filme”, așa descria atunci evenimentul șeful poliției federale a provinciei Ceara, Joao Batista Santana, pentru cotidianului „O Globo”.
S-au dau grădinari și au dat marele atac
Chiar dacă totul s-a desfășurat pe repede-înainte, hoții au lucrat luni bune la planul lor, la care nimeni nu se aștepta.
Înainte să dea marea lovitură au închiriat o casă chiar în centrul orașului. Oficial, toată lumea știa că aceștia se ocupă cu afaceri de grădinărit. Adică de săditul plantelor, aducerea de pământ sau plantarea gazonului. Locuitorii din zonă i-au descris ca fiind „simpatici” pe vecinii lor, iar unul dintre viitorii hoți se prezentase „Paul”. Acesta avea obiceiul să mănânce în fiecare zi la un mic local din cartier. Nimeni și nimic nu anunța lovitura de proporții pe care aveau s-o dea.
Tunel de lux spre containerele cu bani
Iar pentru ca planul lor să fie dus la bun sfârșit, aceștia s-au apucat să sape un tunel de 78 de metri pentru a ajunge tocmai sub sediul Băncii Centrale din oraș.
Au fost trei luni de muncă pentru că hoții să facă tunelul ca la carte. Cu sisteme de aer condiționat, sisteme de iluminat și amenajări interioare. Totul pentru a pune mâna pe cele cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată la aceea vreme de 70 de milioane de dolari.
După ce totul a fost pus la punct, hoții erau față-n față cu marea lovitură. Iar startul operațiunii s-a dat într-o sâmbătă în care nu se anunța niciun eveniment în Fortaleza. Banda de hoți a pornit pe tunelul construit de la zero pentru a ajunge în încăperea care adăpostea un seif masiv.
Au spart peretele de beton armat, gros de peste un metru. Cum banca era închisă în weekend nimeni nu a auzit nimic. De asemenea alarmele și toate camerele de luat vederi au fost și ele păcălite de „meseriași”.
80 de ani de închisoare pentru șeful operațiunii
Singura problemă a hoților era cantitatea impresionantă de bancnote de câte 50 de reali care se afla în seiful Băncii Centrale și care trebuia furată de aceștia. Până duminică seară s-a muncit la foc continuu, iar luni dimineață când angajații brazilieni au ajuns la muncă au avut o mare surpriză: dispăruseră aproape 70 de milioane de dolari!
Paznicii au intrat în alertă, forțele de ordine au fost anunțate și a pornit o adevărată mobilizare generală pentru prinderea făptașilor. „Ne aflăm, fără îndoială, în fața celui mai mare jaf din istoria tării. În fond, așa ceva vezi de regulă doar în filme”, spunea atunci, șeful poliției federale a provinciei Ceara, Joao Batista Santana, pentru cotidianului „O Globo”.
După mai bine de o lună poliția locală anunța și primele arestări. Șase persoane erau încătușate, opt milioane de reali fuseseră recuperați, iar pe 22 octombrie au fost descoperite alte două persoane decedate, ucise, probabil în urma unui conflict referitor la bani. Poliția nu a oprit căutările, pentru nu dăduse de capul operațiunii.
Pe care l-au găsit după mai bine de șase ani! Mulți spuneau că unul din cei doi morți ar fi fost cel care a condus jaful din Brazilia, dar pista era una falsă. Antonio Reginaldo de Araujo, adevăratul creier al operațiunii, a fost prins de poliție și condamnat la 80 de ani de închisoare. Nici până acum nu a putut fi recuperată întreaga sumă sustrasă de „grădinari”.
Alte trei jafuri celebre din istorie
Jaful din trenul poștal Glasgow – Londra
Trenul poştal de corespondenţă al Casei Regale a fost oprit de semnale luminoase pe 8 august 1963. Atunci, 15 hoți, în frunte cu șeful grupării, Bruce Reynolds, au urcat în tren şi au furat 2,3 milioane de lire. În timpul jafului, mecanicul trenului, Jack Mills, a fost lovit în cap cu o bară de fier, fără a suferi mai mult de câteva vânătăi. 13 dintre membrii grupării au fost prinşi, după ce poliţiştii i-au identificat pe baza amprentelor, la ascunzătoarea lor de la ferma Leatherslade, lângă Oakley, Buckinghamshire.
10 tone de lingouri de aur, furate dintr-un depozit
Depozitul Brinks Mat, din Aeroportul Heathrow, a intrat în istoria celor mai mari jafuri. Pe 26 noiembrie 1983 șase hoți au intrat în depozitul din Aeroportul Heathrow, cu intenția de a fura trei milioane de lire sterline. Au găsit însă zece tone de lingouri de aur, în valoare de 26 de milioane de lire sterline. Bandiții au pătruns acolo cu ajutorul gardianului Anthony Black, cumnat cu arhitectul operațiunii, Brian Robinson. Liderul grupării a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
„Mona Lisa”, din Muzeul Luvru, într-un cufăr din dormitor
Unul dintre cele mai spectaculoase jafuri s-a petrecut pe 21 august 1911. Vicenzo Perrugia fusese angajat de cei de la Muzeul Luvru să se ocupe de sticla securizată pentru unele dintre cele mai importante opere de artă, printre care şi „Mona Lisa”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci.
După ora închiderii muzeului, Perrugia a reușit să intre în sala unde trona una dintre cele mai cunoscute opere din istoria picturii, a scos tabloul din ramă și a ieșit cu el din muzeu ascunzându-l sub mantia sa. Perrugia a ținut tabloul mai multe luni în apartamentul său, într-un cufăr cu fund dublu. A fost prins când a încercat să îl vândă unui negustor de opere de artă din Florența, care a sunat la Poliție.
Foto: 123rf.com