Astfel, ministrul italian a precizat că s-a propus interzicerea petrecerilor private la care participă atât copii, cât şi adulţi. Totodată, în Roma se vizează reducerea programului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor pentru a se reduce riscul de infectare a populaţiei.
Alte măsuri ar putea avea în vedere interzicerea sporturilor de contact, unde nu se poate purta mască.
Noile măsuri vin după ce, miercurea trecută, autorităţile italiene au introdus deja obligativitatea purtării măştilor de protecţie în aer liber la nivel naţional.
Noile măsuri vor fi discutate luni cu regiunile Italiei şi vor fi incluse într-un decret pe care premierul Giuseppe Conte ar putea să-l semneze chiar luni seara, a mai spus Speranza.
Ministrul de externe Luigi Di Maio a precizat duminică faptul că se exclude scenariul impunerii din nou a carantinei la nivel naţional, susţinând că economia italiană nu-şi poate permite o astfel de măsură.
De asemenea, Comitetul tehnic şi ştiinţific italian (CTS), organismul care consiliază guvernul în combaterea epidemiei de COVID-19, propune măsuri de relaxare a protocolului sanitar, cum ar fi reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile.
CTS mai precizează că un singur test negativ va fi suficient pentru a stabili dacă o persoană este vindecată.
Această regulă îi vizează pe pacienții asimptomatici, în timp ce persoanele care au dezvoltat simptome vor fi supuse aceloraşi prevederi în cazul în care nu au prezentat simptome în ultimele trei zile.
Vineri, Italia a depășit 5.000 de noi cazuri zilnice de îmbolnăvire cu COVID-19 pentru prima dată din luna martie.
Numărul de infectări zilnice a rămas peste 5.000 atât sâmbătă, cât şi duminică.
Creșterea din ultimele zile vine după ce, timp de mai multe săptămâni, autoritățile italiene reușiseră să țină numărul de cazuri la un nivel rezonabil, chiar în condițiile în care alte state vecine se confruntau deja cu creșteri semnificative.
Chiar dacă numărul de cazuri de infecție îl egalează pe cel din primăvară, numărul deceselor este totuși mult sub cel înregistrat în lunile martie-aprilie-mai.
Unul dintre motive este acela că vârsta persoanelor infectate a scăzut considerabil comparativ cu perioada primului val.