Înalta Crute din Osaka a descris legea, care a fost abolită în 1996, drept „inumană”. Anterior, o instanță inferioară a respins cererea celor trei reclamanți, care au în prezent între 70 și 80 de ani, din acest motiv în 2020.
Instanțele care au judecat cazuri similare au considerat că legea este neconstituțională, dar au respins cererile de despăgubire, motivând că termenul de prescripție de 20 de ani a expirat.
Guvernul japonez și-a cerut scuze pentru măsura sterilizării forțate și a decis acordarea de compensații în 2019, dar avocații victimelor au susținut că suma de 3,2 milioane de yeni (aproximativ 29.000 de dolari americani) alocată pentru fiecare victimă supraviețuitoare nu reflectă suferința pe care acestea au îndurat-o. Până în prezent, guvernul nipon a acordat compensații, în cadrul acestei scheme de despăgubire, pentru mai puțin de 1.000 de victime, potrivit agenției de presă Kyodo.
Avocatul reclamanților, Tamano Tsujikawa, a arătat că ai săi clienți – un cuplu căsătorit, cu probleme de auz, și o femeie cu dizabilități intelectuale – au „mutat munții” din loc prin faptul că au reușit să-i comunice judecătorului suferința prin care au trecut.
„Sunt fericită că cererea noastră a fost acceptată”, a afirmat, după verdict, femeia cu dizabilități intelectuale, care a fost sterilizată forțat în 1965, potrivit postului public NHK. Identitatea acesteia nu a fost dezvăluită.
„Dar durerea de a fi fost obligată să trec prin operație este chiar și acum cu mine”, a mai spus femeia.
Verdictul Înaltei Curți din Osaka a fost salutat de victime și de familiile lor. „Această hotărâre sprijină victimele”, a spus cumnata unui reclamant într-un proces separat din Sendai, nord-estul Japoniei, pentru Kyodo.
Saburo Kita, reprezentantul unui grup de victime și al familiilor acestora, a declarat agenției de presă citate: „Viețile noastre au fost complet distruse. Nu este vorba despre bani. Prin acest verdict, vreau ca guvernul să se încline în fața tuturor victimelor și să își ceară scuze.”
Între 1948 și 1996, aproximativ 16.500 de persoane, majoritatea femei cu dizabilități, au fost sterilizate fără acordul lor în temeiul aceste legi, care urmărea „prevenirea nașterii descendenților de slabă calitate… și protejarea vieții și sănătății mamei”.
Alte aproximativ 8.000 de persoane și-au dat consimțământul – aproape sigur sub presiune – pentru a fi sterilizate, în timp ce aproape 60.000 de femei au făcut avorturi din cauza unor boli ereditare, potrivit relatărilor presei. Legea extrem de controversată a eugeniei, similară legii naziste a sterilizării, a fost abolită abia în 1996.
Ministerul Sănătăţii va analiza cazul înainte de a decide dacă va face recurs la decizia instanței supreme din Osaka, au precizat oficiali guvernamentali. Ministrul sănătății, Shigeyuki Goto, a descris verdictul drept unul „foarte dur” pentru guvern.