Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie desemnată ca stat sponsor al terorismului, Biden le-a spus reporterilor de la Casa Albă: „Nu”.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial „ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure, el precizând că ruşilor nu le pasă de ce spune AIEA despre riscurile bombardării zonei în care este centrala nucleară Zaporojie.
„Astăzi (n.r. – luni) linia care conectează centrala la sistemul energetic al Ucrainei a fost avariată din cauza unui nou bombardament provocator al Rusiei. Din nou – pentru a doua oară – din cauza Rusiei centrala Zaporojie este la un pas de un dezastru. Consider foarte elocvent faptul că Rusia face asta chiar acum, înainte de concluziile AIEA”, a declarat Volodimir Zelenski.
„Bombardarea zonei centralei nucleare Zaporojie semnifică faptul că statului terorist nu îi pasă de ce spune AIEA, nu îi pasă de ce decide comunitatea internaţională. Rusia este interesată doar să menţină situaţia gravă cât mai mult timp posibil. Acest lucru poate fi corectat doar prin întărirea sancţiunilor, doar prin recunoaşterea în mod oficial a Rusiei ca stat terorist – la toate nivelurile”, a spus Volodimir Zelenski.
Desemnarea Rusiei ca stat sponsor al terorismului ar forța guvernul SUA să limiteze ajutorul extern, să reducă exportul și vânzarea de bunuri de apărare, să impună controale asupra exportului de bunuri cu dublă utilizare și multe altele.
De asemenea, ar „implica alte legi de sancțiuni care pedepsesc persoanele și țările care se angajează în anumite relații de comerț cu națiunile care sponsorizează terorismul”, ceea ce înseamnă că SUA ar putea fi nevoite să-și extindă sancțiunile cu mult dincolo de anumite sectoare economice rusești.
Autoritățile americane nu au îndrăznit să includă URSS în această listă nici în timpul Războiului Rece.
În prezent, pe lista SUA se află patru state desemnate drept sponsori ai terorismului: Cuba, Coreea de Nord, Iran și Siria.
FOTO: EPA