Născut în 1956, într-un sat de lângă Târgovişte, în judeţul Dâmboviţa, Ciotoi a descoperit muzica ascultând-o la un gramofon de pe vremea bunicilor. Dar pasiunea lui, pentru mulţi ani, au fost maşinile şi tot ce era legat de ele.
“Îmi plăcea mult partea de mecanică. Toată ziua stăteam într-un atelier din zonă, pentru ca mai târziu să construiesc un kart. Visam să ajung inginer auto pe vremea aceea”, mărturiseşte Ciotoi. Într-o zi însă, stând pe marginea unui şanţ, a auzit un vecin exersând la chitară. “Toată ziua am stat pe capul lui să văd cum face de scoate sunetele alea aşa frumoase”, spune Ciotoi.
Aşa s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Populare de Artă din Târgovişte, secţia de chitară. După numai un an, prin 1984, cânta deja într-un restaurant, unde avea ocazia să-şi exerseze şi vocea. “Îmi plăcea mult muzica folk şi cântam destul de bine piesele trupelor Phoenix şi Savoy. Doar că nu le puteam cânta şi în programul din restaurant”, îşi aduce aminte Ciotoi.
Inspiraţi de muzica grecească
Cum muzica grecească era în vogă prin cârciumile României anilor 80, Ciotoi a unit ritmurile lăutăreşti româneşti cu cele greceşti. “Aşa au ieşit melodiile noastre. Noi cântam mult despre suflet, de- spre dor şi dragoste. În ziua de azi, maneliştii au şi alte teme în textele lor. De fapt, toate temele alea se găsesc şi în hip-hop”, spune Ciotoi.
Pe fondul succesului nebun s-a înfiinţat şi formaţia Generic, în 1986, ce cânta la restaurantul Bucegi din Târgovişte. Casetele cu melodiile lor se dădeau “pe sub mână” prin toată ţara. “Nu am ştiut niciodată câte s-au vândut în vremea aia. Noi câştigam doar din salariul primit de la restaurant şi de la nunţi. Cam 5.000 – 6.000 de lei pe lună”, mărturiseşte chitaristul, dar şi vocea grupului Generic.
La concerte adunau 20.000 de spectatori
Vraja a ţinut o vreme şi după Revoluţie. Concertele de la Sala Polivalentă adunau şi 20.000 de spectatori în trei concerte pe zi, iar unul dintre albumele trupei, “Rază de soare”, scos în 1995, s-a vândut în 700.000 de exemplare. “Nu era dată legea drepturilor de autor, aşa că nu vă gândiţi că am câştigat cine ştie ce din albumul ăla”, spune Ciotoi.
Cei de la Generic au fost acoperiţi treptat de zgomotele noii muzici şi ale noilor vedete. Cu toate acestea, ei au revenit anul trecut cu un album nou, “Best of”, ce s-a vândut în aproape 85.000 de exemplare. Sunt solicitaţi să bucure auzul şi inima nostalgică a multor români, la nunţi şi la petreceri. Până una-alta însă, cei care au preţuit formaţia Generic o pot reasculta chiar mâine, 4 octombrie, pe CD-ul cu cele mai tari manele din “epoca de aur” ce va însoţi ziarul Libertatea.
Citeşte mâine cum se circula cu ITB-ul pe vremea lui Ceauşescu
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!