Aleşii locali din Constanţa se întâlnesc astăzi pentru a discuta majorarea tarifelor la căldură, şi-aşa exorbitante, pe motiv că furnizorul de energie termică a crescut preţul de vânzare, la decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Astfel, preţul gigacaloriei plătite de consumator va ajunge de la 358 de lei, cât este în prezent, până la 364 de lei. Ba mai mult, scumpirea s-ar putea aplica retroactiv şi pentru factura din luna ianuarie!
“Dacă preţul cu care CET facturează căldura creşte, automat oamenii plătesc mai mult”, a explicat Decebal Făgădău (foto), viceprimarul Constanţei.
La auzul acestor veşti, oamenii din oraş au reacţionat cu indignare, mai ales că de ani buni plătesc unele dintre cele mai mari tarife din ţară la căldură.
Majorări cu 4 până la 10 lei
“Nu înţeleg de ce tot măresc tarifele, pe ce principii? De ce costă la noi aşa de mult? Vin alegerile şi au nevoie de bani?”, a răbufnit Lucian Borcescu (foto), un medic veterinar în vârstă de 77 ani.
În cazul locuitorilor cu venituri mici, situaţia devine disperată.
“Nu ştiu cum o să ne descurcăm! O să murim de foame ca să plătim căldura!”, s-a plâns şi Ştefana Găitagiu (77 de ani).
În Constanţa, în funcţie de repartitoare şi de suprafaţa locuinţei, la ultima factură, preţul plătit pentru căldură la un apartament cu două camere a fost de aproximativ 350 de lei, la trei camere – 400 de lei, iar la patru camere – chiar şi 600 de lei.
La aceste sume colosale se vor adăuga scumpiri între 4 şi 10 lei, în funcţie de consum.
Tarifele în alte oraşe
Plata facturilor la căldură a devenit o corvoadă nu doar pentru constănţeni, ci pentru majoritatea locuitorilor din România, chiar dacă în multe oraşe o parte din preţul gigacaloriei este subvenţionată de primării. Oamenii se plâng că au plătit mai mult faţă de anul trecut, chiar dacă, cel puţin în luna decembrie, au fost temperaturi mai ridicate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro