„Vă informăm ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri Franța, CARREFOUR ROMANIA SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolelor menționate mai jos. Motivul rechemării: prezența oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de caruba”, indică anunţul postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Produsele menţionate au fost livrate la nivel național, în toate magazinele din reţeaua Carrefour.
De asemenea, și în magazinele Auchan din toată țara au fost retrase de la vânzare unele loturi de înghețată Milka și Kit Kat.
Autoritățile recomandă persoanelor care au cumpărat produsele din loturile descrise să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.
Contravaloarea produselor va fi returnată, fără să mai prezinte bonul fiscal.
Lista sortimentelor de înghețată retrase din Carrefour poate fi consultată aici:
Lista sortimentelor de înghețată retrase din Auchan poate fi consultată aici:
Sâmbătă, 31 iulie, ANSVA a anunțat că trei sortimente de îngheţată au fost retrase de la vânzare și din magazinele Metro, din cauza prezenței oxidului de etilenă.
Lista sortimentelor de înghețată retrase de la Metro poate fi consultată aici:
În ultima perioadă, mai multe tipuri de îngheţată şi deserturi au fost retrase de la vânzare din cauza conţinutului de oxid de etilenă.
Ce este roșcova, aditivul care ar fi contaminat cu oxid de etilenă
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.
Comisia Europeană a decis, la jumătatea lunii iulie, că produsele care conţin roşcovă, aditivul care ar fi contaminat cu oxid de etilenă, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat, „pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori”, potrivit Agerpres.
Numai în Franţa, câteva sute de referinţe de îngheţată, precum şi mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro