UPDATE: 00.00: „Veniți să luați Lumină”, a spus, la miezul nopții, Preafericitul Daniel, care conduce slujba de Înviere de la Patriarhia Română.
UPDATE ora 23.30: A început slujba de Înviere la Patriarhia Română.
La slujba de primire a Luminii Sfinte, patriarhul Daniel a spus: „Această lumină este o binecuvântare pentru că Îl exprimă pe Hristos care a zis «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric»”.
UPDATE ora 20:05. Avionul care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la Bucureşti. Delegația română care a adus Lumina Sfântă a fost condusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Acesta a împărțit-o tuturor reprezentanților eparhiilor din țară, care așteptau la aeroport, iar apoi delegația a pornit spre Catedrala Patriarhală, unde are loc ceremonia primirii Sfintei Lumini.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul, a declarat sâmbătă că, în premieră, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim va fi oferită Mitropoliei Basarabiei.
„Această Lumină de la Mormântul Domnului (…) se dăruieşte întregului popor binecredincios român, nu doar românilor din ţară, ci şi celor de lângă graniţe, întrucât pentru prima dată Sfânta Lumină va fi oferită, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi Mitropoliei Basarabiei. Va fi împărţită celor trei eparhii din Basarabia – la Chişinău, la Bălţi şi la Cahul”, a spus ierarhul, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, după primirea Luminii Sfinte, potrivit Agerpres.
Potrivit ierarhului, la aeroport a venit sâmbătă seara şi episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Veniamin, pentru a primi Sfânta Lumină.
„Dorim să aveţi sărbători binecuvântate, să petreceţi în bucurie sfântă şi în lumină. Să ne bucurăm de darurile Învierii şi mai ales de marele dar al Învierii care s-a făcut nouă, tuturor. Dacă Hristos a Înviat şi noi vom învia împreună cu el. La mulţi ani! Hristos a Înviat”, a urat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului Timotei Prahoveanul.
Potrivit BoardingPass, Lumina Sfântă a fost adusă în România și în acest an tot cu avionul de tip Bombardier Challenger 350, înmatriculat OE-HIL, folosit de omul de afaceri Iulian Dascălu.
UPDATE ora 15:15. Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă în jurul orei 14:55 la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a oficiat ceremonia de primire a Sfintei Lumini, transmite Basilica.ro.
Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, va conduce delegația care aduce Sfânta Lumină în România. De la Biserica Sfântului Mormânt, delegația se îndreaptă direct către Aeroportul din Tel Aviv unde vor decola spre București, adaugă sursa citată.
„Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional Otopeni”, a transmis Patriarhia Română.
După ce Lumina Sfântă va ajunge la București, centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui fiecărei parohii.
Ulterior, în intervalul orar 19.00 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.
Imagini de la Biserica Sfântului Mormânt
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.
FOTO: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro