Președintele francez Emmanuel Macron a promis miercuri că va pune în aplicare o reformă a pensiilor care ar urma să crească vârsta de pensionare cu trei ani, ceea ce ar însemna ca generațiile tinere să lucreze mai mult timp.
Într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, președintele a declarat că modificările vor începe să fie aplicate de anul viitor.
„Există o singură modalitate de a face acest lucru dacă suntem lucizi. Din moment ce trăim mai mult, trebuie să muncim mai mult”, a spus el.
Potrivit planurilor lui Macron, vârsta minimă de pensionare pentru o pensie completă va fi crescută treptat de la 62 de ani, cât este în prezent, la 65 de ani până în 2031.
Cu toate acestea, șeful statului a spus că este „deschis” la discuții cu sindicatele și unele modificări ar putea fi totuși făcute.
Astfel de măsuri s-ar aplica persoanelor care au lucrat suficient pentru a se califica pentru o pensie completă. Cei care nu îndeplinesc condițiile, cum ar fi femeile care și-au întrerupt cariera pentru a crește copiii, trebuie să lucreze în prezent până la 67 de ani.
Neaplicarea acestor modificări ar însemna că guvernul va trebui să diminueze valoarea pensiilor, a declarat Macron.
Comentariile președintelui vin după ce alianța sa centristă a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din iunie, ceea ce a îngreunat adoptarea legilor în camera inferioară a parlamentului.
Ce șanse are președintele de a-și duce planul la bun sfârșit? Deocamdată, majoritatea partidelor de opoziție – alianța stângii și extrema dreaptă – precum și sindicatele angajaților francezi, se opun modificărilor aduse pensiilor.
Macron s-a oferit prin urmare miercuri să se alieze cu parlamentarii dreptei conservatoare, pentru a trece reformele interne prin parlament, inclusiv legea pensiilor.
Nu va fi simplu. La începutul acestei săptămâni, guvernul său a supraviețuit unor voturi de neîncredere declanșate de unii parlamentari ai stângii și ai extremei drepte, nemulțumiți de faptul că guvernul a folosit o putere constituțională specială pentru a forța adoptarea legilor bugetare în Adunarea Națională.
Dincolo de adunarea unei majorități parlamentare, Macron va trebui să învingă și opoziția străzii.
O propunere de revizuire a pensiilor a declanșat greve și proteste la nivel național la sfârșitul anului 2019, în timpul primului mandat al lui Macron. Guvernul decisese atunci să suspende dezbaterea pe fondul pandemiei COVID-19. Macron a fost între timp reales pentru un al doilea mandat în aprilie.
O amplă manifestație – care cerea guvernului să ia mai multe măsuri pentru a compensa creșterea costului vieții – a avut deja în urmă cu o săptămână și jumătate.