Potrivit raportului, în 2021, 130 de persoane – inclusiv șase familii cu 15 copii – au fost transportate cu forța în țara lor de origine, cu zboruri speciale, ca ultimă soluție atunci când solicitanții de azil respinși se opun repatrierii. 33 de cazuri au fost monitorizate de NKVF.
În general, „modul în care au fost tratați refugiații a fost profesionist și respectuos”. Dar, în unele situații, au avut loc incidente „degradante și inumane”.
Un caz enunțat de NKVF se referă la o departare forțată din Geneva. Un important contingent de polițiști a reținut o femeie însărcinată în patru luni, „a cărat-o pe scări într-o manieră inadecvată”, deși „aceasta s-a plâns în mod repetat de dureri de stomac”. Ba, mai mult, „mama a fost nevoită să-și alăpteze bebelușul cât timp era încătușată!”.
În alt caz, în timpul unui drum de patru ore și jumătate până la aeroport, oficialii i-au interzis unui bărbat să iasă din vehicul câteva minute, deși suferea de tromboză venoasă la picior și lua medicamente anticoagulante.
Comisia a criticat și separările de familii. Un tată a fost izolat de familia sa înainte de deportare timp de o lună, deși este esențial „să se acorde întotdeauna prioritate bunăstării copilului”.
La unul dintre testele anti-Covid, o persoană care a încercat să opună rezistență a fost legată cu o curea, așezată pe podea de cinci persoane și ținută de cap pentru tamponul nazal.
„Comisia reamintește că sclavia ar trebui folosită numai în cazul în care cei deportați se pun în pericol pe ei înșiși sau pe alții”, transmit oficialii.
Într-o altă situație, ofițerii au batjocorit o femeie, numind-o „lebădă pe moarte”, după că a leșinat în timpul testului Covid obligatoriu.
Foto cu caracter ilustrativ