„Am cerut ministrului de finanţe o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. A ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, un preţ deja ca efect, la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie, pe o perioadă limitată, a înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei. Pentru că o problemă e și inflația”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o discuție cu reporterii, la Palatul Parlamentului.
„În simulările făcute de domnul ministru (Adrian Câciu, n.r.) am scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, în funcție de cum suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a precizat liderul social-democrat.
Ciolacu a vorbit și despre măsurile pe termen lung pe care intenționează să le adopte Guvernul pe termen lung pentru a rezolva problema facturilor la gaz și energie electrică. Una dintre aceste măsuri ar fi ca furnizorilor din domeniul energiei să nu li se mai permită să aibă un profit mai mare de 5%, măsură cu care președintele PSD nu este de acord.
„Părerea mea este că trebuie să plecăm de la producători şi să vedem de ce au crescut atât de mult preţurile. Cred că este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a preţurilor haotică, neluând în calcul o eventuală criză energetică şi consider că prioritatea unu a coaliţiei şi a guvernului este de a ajunge cu anumite măsuri de impozitare şi supraimpozitare a veniturilor excepţionale, aşa cum se întâmplă la gaze, să fie introduse şi la energie electrică”, a spus Ciolacu, precizând că este vorba de toți actorii din piața energiei, inclusiv traderii.
Marcel Ciolacu a precizat că PSD intenționează să susțină măsura acordării de vouchere consumatorilor vulnerabili. „Se calculează şi vom veni cu toate aceste detalii”, a precizat acesta.
Liderul PSD a subliniat că cel mai important este ca preţul la energie să fie „predictibil”.
„Nu a cerut nimeni piaţă reglementată sau nereglementată, trebuie să stopăm, în acest moment, această escaladare a preţurilor, nesustenabilă economic. Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri şi nu putem îngropa o ţară întreagă, şi aici nu vorbim doar de consumatorii casnici. Este evident că statul, în astfel de cazuri, trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, astfel încât aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a mai spus Ciolacu.
Astăzi, de la ora 17.30, premierul Nicolae Ciucă va avea, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire cu membri ai Cabinetului pe tema gestionării efectelor creşterii preţurilor la energie, la care vor participa miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi, Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu şi Agriculturii, Adrian Chesnoiu.