Cu puţin timp înainte de a împlini 14 ani, tânăra a aflat că suferă de o boală pentru care nu există leac.
Pe vremea când încă nu împlinise 14 ani, Maria Costache, din Bucureşti, a aflat că suferă de o boală pentru care nu există leac. La vremea respectivă, fata nu a conştientizat cât de gravă e problema, mai ales că pe atunci se simţea destul de bine, iar simptomele supărătoare ale bolii nu se instalaseră încă. Uşor, uşor însă, starea de sănătate s-a degradat şi, odată cu trecerea timpului, Maria a ajuns într-un scaun cu rotile. Singurul om care a reuşit să o scape de dureri este un medic indian la care fata speră să ajungă din nou, în cel mai scurt timp cu putinţă.
Maria a avut o copilărie fericită. Înainte să împlinească 9 ani, din cauza durerilor de spate care o supărau destul de des, părinţii au dus-o la medicul specialist şi au aflat că fata are scolioză. I s-a recomandat să facă multă gimnastică de recuperare şi exact asta a făcut. A urmat întocmai sfaturile doctorului şi vreo trei ani s-a simţit destul de bine. O mai durea spatele, dar după şedinţele de gimnastică îşi revenea, însă începuse să aibă ameţeli şi uneori mergea exact ca un om care a consumat prea mult alcool. Mama l-a tot întrebat pe medic dacă este normal să aibă aceste stări de ameţeală, iar el a spus că totul este din cauza scoliozei. Însă cu cât înainta în vârstă, starea de sănătate a Mariei se înrăuţăţea, iar mămica ei era din ce în ce mai îngrijorată din această cauză. Şi cum un lucru rău nu vine niciodată singur, la doar câteva luni după ce a împlinit 12 ani, Maria a suferit o pierdere cumplită. Tatăl ei a fost răpus de cancer. “A fost o lovitură foarte grea atât pentru Maria, cât şi pentru fratele ei. Cât despre mine, ce să mai spun… am rămas singură cu doi copii, iar despre unul dintre ei aveam să aflu, în scurt timp, că suferă de o boală gravă pentru care nu există tratament”, povesteşte Silvia, mama Mariei.
Operată de scolioză la 14 ani
Cu puţin timp înainte de a împlini 14 ani, fata a fost operată de scolioză. Şi asta pentru că spatele i se curbase tot mai mult, durerile erau sâcâitoare şi tot mai puternice. Mai mult decât atât, medicii o atenţionaseră pe mamă că şira spinării, strâmbă fiind, apăsa pe unul dintre plămâni. Maria a sperat că după operaţie se va simţi mult mai bine şi toate problemele ei de sănătate vor dispărea. Însă nu a fost deloc aşa. În loc să-i fie din ce în ce mai bine, starea fetei se înrăutăţea tot mai tare. Într-o zi, unul dintre medicii care o ajutau la gimnastica de recuperare i-a spus Silviei că probabil fiica ei suferă de Ataxie Friedrich (o boală rară, transmisă pe cale genetică şi care atrofiază, rând pe rând, toţi muşchii şi care afectează, în special, măduva spinării şi nervii periferici).
Au mers la un neurolog, care le-a confirmat că exact acesta este diagnosticul şi că, din păcate, nu există nici un tratament pentru această boală. La vremea respectivă, Maria nu şi-ar fi imaginat că majoratul o va găsi ţintuită într-un scaun cu rotile. Se deplasa din ce în ce mai greu şi nu o dată s-a întâmplat să cadă pe stradă şi să o tragă şi pe mama ei după ea pe jos. “Îmi amintesc şi acum că cineva m-a întrebat odată dacă am băut. M-am simţit îngrozitor atunci, ca ultimul om. În loc să ne ajute să ne ridicăm, oamenii se uitau la noi şi îşi dădeau coate. I-am spus atunci Mariei că nu are rost să ne mai chinuim aşa şi că cel mai bine facem rost de un scaun cu rotile. Şi aşa am făcut”, spune femeia plângând.
După ce a terminat liceul, unde mergea doar împreună cu mama sa, pentru că ea nu mai putea ţine un stilou în mână, Maria a început să caute şi să citească pe internet despre această boală. Aşa a aflat că există un medic în India care face minuni pentru oamenii care suferă de această maladie cumplită. Însă ca să ajungă în India avea nevoie de bani mulţi. Mama sa a apelat atunci la o televiziune pentru a reuşi să strângă bănuţii necesari, iar în scurt timp, fata pleca la tratament în îndepărtata Indie. O bună perioadă s-a simţit foarte bine. Putea chiar să facă şi câţiva paşi, sprijinindu-se de pereţi. Era fericită şi spera că se va însănătoşi. Însă din cauza faptului că nu s-a mai putut întoarce la tratament, din lipsa banilor, starea ei s-a degradat din nou.
Maria are acum 28 de ani. Este imobilizată în scaunul cu rotile şi visează la ziua în care va putea merge singură din nou. Cu puţin timp înainte de Crăciun a fost părăsită de soţ, bărbatul care în urmă cu doar un an îi jurase iubire veşnică. Trăieşte cu mama ei într-un apartament din sectorul 3 al Capitalei, iar veniturile lor lunare nu depăşesc 1.800 de lei. Speră ca oamenii care îi vor citi povestea să o ajute să-şi vadă visul cu ochii. Cei care doresc să facă o faptă bună pentru Maria pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.