Armata a calificat acest atac drept un „complex”, desfășurat de militanții susținuți de Iran.
Tirul de rachete, lansat marți, în jurul orei 21.15, în Yemen, a inclus 18 drone de atac unidirecționale, două rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică antinavă, a precizat Comandamentul Central.
Atacul a fost lansat spre rutele internaționale de navigație din sudul Mării Roșii, unde se deplasau „zeci” de nave comerciale, potrivit comunicatului.
Doi oficiali din domeniul apărării declaraseră anterior pentru CNN că barajul a inclus un total de 24 de drone și rachete.
Nu au existat nave avariate în urma atacurilor și nici răniți în urma lansării masive de drone și rachete, a precizat CENTCOM.
Două distrugătoare americane și unul britanic, precum și avioane de vânătoare F-18 de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower au participat la efortul combinat de doborâre a rachetelor și a dronelor, potrivit Comandamentului Central.
SUA și alte națiuni au mai multe nave în Marea Roșie ca parte a Operațiunii Prosperity Guardian, un efort multinațional de protejare a navigației pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Coaliția este formată din peste 20 de țări.
Houthi, susținuți de Iran, au declarat că lansările lor de drone și rachete demonstrează solidaritatea cu poporul palestinian.
Prima lor serie de atacuri, care a început la scurt timp după începerea războiului dintre Israel și Hamas, a vizat nave comerciale cu o anumită legătură cu Israelul. Până în prezent, Houthi au efectuat 26 de atacuri asupra unor nave comerciale în Marea Roșie, potrivit Comandamentului Central.
Într-o declarație comună de săptămâna trecută, SUA și 12 alte țări au condamnat atacurile continue ale Houthi, lansând un „avertisment final”.
mariussorin75 • 10.01.2024, 15:00
Cred ca daca s-ar vrea acolo s-ar face curatenie in maxim o zi.