Cancelarul german a transmis, sâmbătă, după summitul de la Bruxelles, o scrisoare de opt pagini liderilor partidelor din cadrul coaliţiei sale de guvernământ – blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU)/ Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) şi Partidul Social Democrat din Germania (SPD).
În acest document, Merkel spune că 14 țări au fost de acord să accepte întoarcerea rapidă a solicitanţilor de azil care au fost mai întâi înregistraţi pe teritoriul lor, dar ulterior au încercat să intre în Germania.
Solicitanţii de azil care sosesc în Germania şi care s-au înregistrat pentru prima dată în alte ţări din UE ar urma să fie îndreptaţi spre „centre speciale” mai mari pentru procesarea datelor lor, conform documentului citat.
Angela Merkel a primit termen limită până la 1 iulie din partea ministrului său de interne pentru a stopa fluxul de migranţi în Germania, în caz contrar riscând o posibilă cădere a guvernului său. Horst Seehofer, ministru de interne şi totodată liderul CSU, ameninţase că în cazul în care Merkel nu va găsi o soluţie la nivel european va închide graniţele ţării pentru toţi solicitanţii de azil care au fost înregistraţi în altă ţară europeană.
Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat sâmbătă că Budapesta nu a ajuns la un acord cu Germania privind repatrierea solicitanţilor de azil, după publicarea unui document al guvernului german care arăta că Ungaria este una dintre cele 14 ţări pregătite să accepte întoarcerea rapida a migranţilor.
„Nu s-a ajuns la o astfel de înţelegere”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs. „Este imposibil ca un migrant să intre în Ungaria fără să fi intrat înainte într-un alt stat UE. În 2015, Germania a încercat să ne facă prima ţară de intrare în UE, însă am respins deja de atunci”, a mai spus el.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!