Barbatii doua pahare pe zi, iar femeile doar unul singur.
Inca din anii 1980 au fost initiate studii internationale asupra relatiei cauzale intre alimentatie si cancere. In 1993 au fost reunite studiile a 15 dintre cei mai renumiti cercetatori. Monica Dragomir, medic primar oncolog, ne prezinta metodele de prevenire a cancerului.
Rezultatele cercetarilor efectuate de experti in toata lumea au fost publicate in 1997 sub numele de „Alimentatie, nutritie si preventia cancerului”. Astfel, s-a stabilit stiintific rolul dietei si al stilului de viata in procesul cancerigen. O alimentatie sanatoasa, activitatea fizica regulata si mentinerea greutatii normale, pot reduce incidenta cancerelor cu 30%-40%. Evitarea fumatului creste procentele mentionate la 60-70%.
Mentinerea greutatii corporale normale si a unei activitati fizice permanente. Greutatea in exces sau in minus creste, in egala masura, riscul pentru cancer. Activitatea fizica regulata previne aparitia multor boli cronice, contribuind si la mentinerea sanatatii corpului, bunei dispozitii si a unei senzatii de „bine”. Ideal este sa ducem o viata activa. Daca aveti o munca sedentara, faceti plimbari zilnice, mergeti pe jos intre statii sau magazine, utilizati bicicleta in deplasari, practicati gradinaritul, urcati scarile. Greutatea „sanatoasa” corespunde unui indice de masa corporala intre 20 si 25. Acesta se calculeaza raportand greutatea (in kg) la inaltime (in m) la patrat. Valorile sub 20 semnifica subponderabilitate. Valorile peste 30 reprezinta supraponderabilitatea.
Renuntati complet la alcool sau consumati cu moderatie. In termenii riscului pentru cancer este probabil mai bine sa nu se consume alcool deloc, dar daca acest lucru nu este posibil, cantitatea trebuie limitata la doua pahare pe zi pentru barbati si un pahar pe zi pentru femei. Trebuie evitate bauturile care contin mult alcool. Au aparut o serie de bauturi slab alcoolizate sau fara alcool, preferati-le pe acestea. Reamintiti-va ca riscul pentru cancer este mai mare pentru persoanele care beau si fumeaza. Daca exista evidente ca alcoolul poate proteja impotriva bolilor cardiovasculare, acest lucru este categoric nevalidat in ceea ce priveste cancerele.
In editia de luni, 10 decembrie, vom prezenta si alte metode de prevenire a imbolnavirii de cancer. Pentru informatii, va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Nationale de Oncologie „Sfantul Anton”, din Calea Victoriei nr. 1-5, sc. B, etaj 6, ap. 72, sector 3, la numerele de telefon: 314.69.33 sau 314.69.23 sau la adresa de e-mail: oncology@fx.ro.