Cei mai multi suferinzi de aceasta boala invata repede sa recunoasca semnele ce premerg crizei de migrena: unii vad pete in fata ochilor, altii au o stare ,,nebuloasa,,, care ii anunta ca urmeaza o durere de cap. Din fericire, in ultimii ani au aparut tratamente cu rezultate excelente, care iau durerea de cap ,,cu mana,,. Chiar in conditiile acestea, masurile preventive inca isi au rostul.
Daca va numarati printre zecile de milioane de oameni de pe glob care sufera de migrena, luati in calcul sfaturile urmatoare. Dieta este factorul care poate contribui hotarator la disparitia sau macar rarirea crizelor. Evitati ciocolata, branzeturile maturate, carnurile (in special mezelurile). Apoi mai puneti pe lista neagra dulciurile cu mult zahar, alimentele bogate in nitrati (bacon, conserve) si produsele (prea) sarate. Mesele trebuie sa fie relativ dese si regulate, pentru a evita scaderea si cresterea brusca a glucozei din sange.
Bineinteles ca exista si medicamente care ajuta la prevenirea crizelor de migrena. E vorba de blocantele de calciu, betablocante si antagonisti ai serotoninei. Aceste tipuri de medicamente previn vasodilatatia cerebrala excesiva, care este, de fapt, cauza durerii migrenoase. Dintre categoriile de mai sus, Propranololul este unul dintre cele mai cunoscute medicamente.
Durerea mai poate fi oprita, in stadiile incipiente, cu o doza rezonabila de cafeina: de exemplu o ceasca de cafea tare, pe langa care adaugati si o aspirina. Daca durerea este deja puternica, tot mai exista solutii: fie medicamente – Imigran, Nocertone (atentie, nu se vand fara prescriptia medicului) – care produc constrictia vaselor de sange din jurul nervului trigemen, stopand durerea, fie produse homeopatice – 15-20 picaturi ulei de floarea-pasiunii intr-o cana de ceai, ulei de rozmarin pentru masat tamplele sau chiar ceai de rozmarin.
Exista si solutii ,,clasice,,, gen punga cu gheata, camera linistita si intunecoasa, care uneori se dovedesc utile atunci cand nimic nu pare sa mai dea vreun rezultat.
Raspunsuri la scrisori
M.A., Cluj. Simptomele pe care le descrieti pot fi, in mare parte, semne de spasmofilie. Cauzele acestei stari pot fi diverse: un dezechilibru hormonal, mineral (calciu, magneziu, vitamina D, potasiu, fosfor), dar si stres. Este greu de stabilit un tratament fara sa va faceti analize si sa consultati un medic. In orice caz, tratamentul va fi de durata, deoarece deficitele minerale se corecteaza doar pentru moment si, in lipsa unui supliment cvasipermanent, neplacerile vor reaparea. In afara vizitei la medic, va recomand un tratament cu polivitamine, timp de cateva luni.
n Maria B., Bucuresti. De la aceasta varsta incolo este bine sa faceti o mamografie la fiecare doi-trei ani. Durerile de sani le mai puteti ameliora cu produsul Progestogel si cu alte geluri asemanatoare. Nu intrerupeti terapia hormonala, deoarece organismul dv. are nevoie de ea. Riscul de a face cancer nu are legatura cu substitutia hormonala. In privinta tincturii de marar, ea are efectul de a stimula secretia de estrogeni, dar, in cazul dv., nu are ce stimula, fiindca sunteti operata. Tinctura nu contine hormoni.