„În ceea ce priveşte Planul Comun de Măsuri prezentat în spaţiul public, menţionăm că acesta a fost iniţiat în anul 2012 şi prevedea măsuri subsidiare acţiunilor prevăzute în PNCA, însă MAI nu a efectuat raportări în baza acestuia, ci doar în baza celui naţional aprobat prin Hotărâre a CSAT în anul 2010. În prezent, au fost iniţiate demersurile necesare pentru reevaluarea PNCA, prin prisma noilor competenţe ale instituţiilor din componenţa GLI (Grupul de Lucru Interinstituţional -n.r.) în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi a apariţiei unor noi riscuri care potenţează şi favorizează proliferarea infracţionalităţii economico-financiare”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un răspuns formulat în urma unei solicitări a mediafax.ro.
Ministerul Afacerilor Interne a prezentat şi cele nouă domenii vizate prin Planul Naţional Comun de Acţiune (PNCA), realizat în urma hotărârii CSAT nr. 69/2010:
„1. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării produselor energetice;
2. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi valorificării alcoolului şi băuturilor alcoolice;
3. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor din tutun;
4. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării mărfurilor agroalimentare;
5. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul transporturilor;
6. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul turismului;
7. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii;
8. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul exploatării şi prelucrării materialului lemnos;
9. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul utilizării forţei de muncă “la negru” şi “la gri”.”
Reprezentanţii MAI mai precizează că după o decizie a CSAT din 2010, a fost constituit Grupul de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, format din MAI, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, SRI şi SIE, procurori desemnaţi de Ministerul Public şi „ofiţeri specialişti din instituţiile angrenate”.
„Prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (în temeiul art. 2 alin. 2), a fost constituit, la nivel strategic, Grupul de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (GLI), format din secretari de stat nominalizaţi de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe, procurori desemnaţi de către Ministerul Public şi ofiţeri specialişti din instituţiile angrenate”, se arată în răspunsul Ministerului de Interne
Citește și
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro