Pe ultimele locuri în topul alocărilor pentru perioada 2017-2020 sunt Arad (644,9 milioane lei), Satu Mare (625,9 milioane lei), Brașov (587 milioane lei), Sibiu(557 milioane lei), Harghita (507,9 milioane lei), Covasna (392 milioane lei) și Ilfov (374,6 milioane lei).
Raportul între primul județ din topul alocărilor, Suceava, și ultimul județ, Ilfov, este de 2,47. Vor fi alocați banui și pentru cinci sectoare ale Bucureștiului: Sectorul 2 – 27,8 milioane lei, Sectorul 3 – 74,5 milioane lei, Sectorul 4 – 33,8 milioane lei, Sectorul 5 – 19,3 milioane lei și Sectorul 6 – 10,5 milioane lei.
Shhaideh: Nu este normal ca cei 30 de miliarde de lei din PNDL II să fie repartizați în mod egal la cele 41 de județe
”Informația publică vehiculată nu se referă la alocări. Ne referim la plăți. În acest moment PNDL, etapa I, are un buget alocat ca și formă de uzanță cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Deci nu există în procedeul de decontare decât principiul: primul venit, primul servit. Există un sistem foarte riguros de înregistrare a tuturor solicitărilor, a tuturor facturilor. Acele localități care au contractele de finațare în derulare nu i-a împiedicat absolut nimeni să vină să deconteze aceste lucrări”, a declarat ministrul Dezvoltării.
Sevil Shhaideh a precizat că nu este normal ca cei 30 de miliarde de lei din PNDL II să-i fi repartizat în mod egal la cele 41 de județe. ”Nu ne este indiferent dacă avem cinci localități într-un județ sau 200. Cu cât numărul este mai mare reprezintă mai multe colectivități și mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafața județului (…). Nu ne este indiferentă populația județului respectiv. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă, canalși alta este să vorbim de 1000 de locuitori. Și nu ne sunt indiferente veniturile autoritățiilor locale”, a mai susținut Shhaideh.
Ministrul a explicat criteriile după care ar fi fost împărțiți banii, printre ele aflându-se mărimea județelor, suprafață, număr de unități administrativ-teritoriale, populație și capacitatea financiară, calculată după impozitul pe venituri aferent anului 2016.
Citește și: EXCLUSIV / Cum a ajuns tânăra din Onești să-și bată joc de propria-i fetița de nouă luni. Laptele matern a atras pedofilii la spectacolele abjecte
„Județele cele mai sărace, cu populația cea mai mare, cu suprafața cea mai mare și cu numărul de unități administrativ-teritoriale cele mai multe primesc din PNDL 2 alocarea cea mai mare”, a explicat ministrul Sevil Shhaideh, ea menționând că în interiorul județelor s-au acordat cu prioritate sumele necesare pentru finanțarea creșelor și a grădinițelor, a unităților de învățământ care nu au autorizație de funcționare și autorizație ISU.
Shhaideh a mai spus că au fost depuse peste 13.000 de solicitări (necesarul de finanțare depășind 67 de miliarde de lei), de către mai mult de 3.000 de beneficiari, motiv pentru care a fost nevoie de „patru luni de corelări, verificări, analize” pentru întocmirea listei finale a obiectivelor care vor fi finanțate.
Citește și: EXCLUSIV/ O analiză completă. Cum ar trebui impozitată Biserica în România