Comisia economică, industrii și servicii a anunțat, vineri, convocarea unei ședințe de urgență, marțea viitoare, pentru a se discuta ”impactul asupra mediului de afaceri a măsurilor introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 116 din 28 decembrie 2017 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și prin Ordinul ANAF nr. 4140 din 27 decembrie 2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice”.
Președintele comisiei economice, Daniel Zamfir a declarat pentru Libertatea că discuția va viza în primul rând Declarația 600, care a provocat haos în rândul românilor care au avut, în cursul anului trecut, venituri din drepturi de autor.
Despre această Declarație 600 introdusă de ANAF începând cu acest an, senatorul PNL spune că a fost decisă prin ordinul președintelui ANAF.
”Vreau să aflu de la doamna președintă a ANAF lămuriri, care sunt efectele benefice ale acestei Declarații, pentru că am costatat, din realitate, și să îl retragă de urgență, dacă produce efecte negative. Lucrurile nu pot rămâne așa”, a precizat președintele comisiei economice din Senat.
Un alt subiect de discuție va viza Ordonanța 116, prin care angajații ANAF vor putea fi premiați din amenzile pe care le dau în urma anchetelor desfășurate la fime.
Zamfir spune că este o ”bombă cu ceas”, adoptată în ultima ședință de Guvern de către premierul Mihai Tudose.
”Este vorba despre un fond de premiere pentru agenții ANAF care, din păcate, îi stimulează pe acești angajați să aplice amenzi din care ei să î0și completeze salariile. Prin această decizie, se anulează practic efectul Legii prevenției. Avem informații că deja au început să blocheze conturile agenților economici”, a afirmat Zamfir.
Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au reacționat, recent, la decizia prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate, în acest an, să rețină la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili, pentru a acorda premii angajaților.
CNIPMMR atrage atenția că noile prevederi, incluse în ordonanța de urgență adoptată la finalul anului trecut, vor duce la controale excese și la abuzuri ale funcționarilor ANAF. pentru obținerea premiilor pe care legislația le permite, situație care ar avea efecte dramatice asupra IMM-urilor.
Citește și: VIDEO/Întoarcerea în țară e ultima opțiune a românilor din Diaspora. ”Pleacă din Spania, dar se duc în Nord”