S-a culcat cu burta goală
Unele voci au spus că Mircea Băsescu ar fi intrat în refuz de hrană după reţinere, însă nu a fost chiar aşa. Fratele preşedintelui nu a mâncat pentru că a ratat masa de seară, fiind închis după ora 21.30, când deja în arest se apropia ora stingerii. Şi, cum nu avea nici pacheţel de acasă, a putut mânca abia la micul dejun. Mircea Băsescu este acuzat că, în martie 2011, a luat, prin intermediul lui Marian Căpăţână 250.000 de euro de la Florin Anghel şi de la mama acestuia, Fănica, în schimbul promisiunii că va vorbi cu fratele său, preşedintele României, pentru a-l graţia pe Bercea Mondial.
Ce averi au cei trei inşi implicaţi în scandal
Căpăţână are 6 maşini şi 100.000 de lei în cont
Marian Căpăţână (foto) e personajul- cheie în relaţia de rudenie care a scandalizat întreaga ţară dintre Mircea Băsescu şi interlopul Bercea Mondial. Căpăţână a recunoscut că el a fost cel care le-a făcut cunoştinţă celor doi în urmă cu patru ani. Rolul lui nu s-a oprit aici: conform rechizitoriului procurorilor DNA, el ar fi fost intermediarul dintre Izaura Anghel şi Mircea Băsescu pentru a primi banii pe care aceasta trebuia să-i trimită fratelui preşedintelui. Căpăţână are un teren intravilan şi o casă în Drăgăneşti- Olt, un BMW şi un Duster, patru autoturisme Logan şi 100.000 de lei în cont. A intrat în politică în 2009 şi în scurt timp a ajuns liderul filialei PDL din Drăgăneşti- Olt. Căpăţână a candidat, în 2012, pentru un mandat de senator de Olt din partea ARD, fără succes.
Mircea Băsescu a vândut îngheţată alături de preşedintele ţării
Mircea e cu doi ani mai mic decât preşedintele României, Traian Băsescu. A fost tot comandant de nave, revoluţia prinzându-l în Dardanele. După 1989 a fost, pe rând, director al unei fabrici olandeze care se ocupa cu comercializarea cărnii, proprietar de fabrică de îngheţată, împreună cu Traian Băsescu şi importator de pui de găină din Brazilia. A mai fost asociat într-o firmă care se ocupa cu comercializarea armamentului,. La acea vreme, chiar a izbucnit un scandal, iar Traian Băsescu i-a cerut să se retragă din compania respectivă. E celebră declaraţia făcută atunci de şeful statului: “Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă, s-ar putea să nu mai candidez. De duşmani te poţi apăra, dar e extrem de greu să te aperi de propriul frate”. Iată că acum istoria s-a repetat, ba mai rău, Traian Băsescu trăieşte cu ruşinea că fratele său a ajuns în arest.
Tatăl lui Bercea şi-a crescut copiii ducând lemne cu căruţa! Acum, interlopul deţine ditamai palatul
Sandu Anghel, interlopul din Oltenia ajuns în “anturajul” lui Mircea Băsescu, are o avere impresionată, pe care însă nu a moştenit- o şi nici nu pare să o fi dobândit cu sudoarea frunţii, ţinând cont de zecile de dosare penale în care e acuzat de infracţiuni economice.
În acest palat se lăfăia Bercea până să fie arestat
Bercea Mondial deţine în Slatina mai multe spaţii comerciale şi case, dar are şi un palat impunător în Drăgăneşti – roz cu turnuleţe – pe care şi-a scris şi numele, ca să ştie toată lumea că-i al lui. Totuşi, interlopul nu a fost întotdeauna bogat. Vecinii lui îşi amintesc că atunci când era copil era foarte sărac, iar tatăl lui muncea cu ziua ca să asigure traiul de zi cu zi al familiei. “Erau amărâţi. Tatăl lui avea o căruţă cu care le ducea sătenilor ce aveau nevoie. Ba lemne, ba fier. Din asta trăiau. Acum sunt bogaţi”, povesteşte Dumitru Costache, un vecin al lui Bercea Mondial. Ba mai mult, omul spune că familia acestuia trăia într-o casă din chirpici, nu ca acum, când se lăfăie în palate. Potrivit anchetatorilor care în ultimii ani i-au făcut dosare penale pe bandă rulantă, Bercea s-a îmbogăţit odată cu demolările. A făcut avere din vânzarea fierului vechi din fostele silozuri ceauşiste din Drăgăşani, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii al râului Olt. Mai târziu, Bercea şi-a extins afacerile în domeniul imobiliar, iar apoi a început să dea bani cu camătă şi să facă trafic cu maşini de lux pe filiera bulgară. O parte din proprietăţile acestuia, trei la număr, au fost demolate de Primăria din Slatina pentru că au fost ridicate fără autorizaţie. (Elena Vlaicu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro