Surse guvernamentale precizau, luni, că premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual şi doar pe unele tipuri de activităţi. De altfel, la nivelul Ministerului Finanțelor au loc mai multe simulări pentru a se vedea care este varianta cea mai bună pentru implementarea acestui impozit, în condițiile în care șeful Executivului consideră că este nevoie de „disciplină financiară”.
Marți, guvernatorul BNR a venit cu o explicație a ceea ce înseamnă acest impozit.
„Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi… Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a respins ideea că impozitul pe cifra de afaceri ar fi venit de la reprezentanţi ai BNR, precizând că amplitudinea care s-a dat acestei „speculaţii” este ”politică”.
Citește și: EXCLUSIV/ Ce ne așteaptă: curcubeul de măsuri al noului program de guvernare are un viitor negru
Florin Cîțu: Impozitul pe cifră de afaceri, taxa de solidaritate, supraccize, confiscarea pilonului II de pensii au fost propunerile lui Georgescu și Gherghina
”Impozitul pe cifră de afaceri, taxa de solidaritate, supraccize, etc.. totul culminând cu declarația ministrului finanțelor publice referitoare la confiscarea pilonului II de pensii. Toate aceste lucruri au fost propunerile lui Georgescu și Gherghina (plutonul de la BNR) care au răspuns chemării cârmaciului. Totul, ca de obiciei, a plecat de la bani. Nu sunt. După o oră de plâns, echipă lui Dragnea s-a apucat de scris noul program de guvernare. Acum să vă spun ce cred eu. Obiectivele programului de guvernare nu s-au schimbat, doar filosofia. Așa cum v-am tot spus nu mai aveau bani. Ce este revoltător, însă, este că această nouă filosofie, îmbrățișată de Dragnea, s-a aliniat unei cerințe pe care cârmaciul a avut-o expres: să le-o tragem ăstora cu multinaționalele!”, a scris liberalul Florin Cîțu, pe Facebook, după apariția noului Program de guvernare al PSD.
Potrivit modificărilor aduse programului de guvernare al PSD, asumate de noul Guvern Mihai Tudose, toate firmele vor plăti trepte de impozitare de 1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe impozitul pe profit, cum este acum.
Citește și: Neașteptat. O mare vedetă a României sare în apărarea preotului Pomohaci. „Asta e calitatea lui…”