Nelu Ploiesteanu este un izvor nesecat de povestiri fascinante. Unul din cele mai comice momente traite de artist si istorisite in cartea sa, ‘Nelu Ploiesteanu, lautarul inimii’ (scrisa de colega noastra, Georgiana Capuerde), s-a consumat in anii ?T70 in renumita statiune de nudisti Montalivet, din Franta. Acolo, lautarul nostru a fost invitat sa cante in pielea goala alaturi de taraful lui.
‘Cand am coborat din autocar, am ramas intepeniti’, povesteste artistul. ‘In fata noastra se afisasera in toata splendoarea, a se citi nuditatea, primarul, nevasta lui, fata lor si ginerele.
Erau goi-pusca si am avut atunci senzatia ca cineva rade de noi. Fara nici cea mai mica pudoare, primarul s-a prezentat, ne-a facut cunostinta cu familia lui si ne-a sugerat sa ne dezbracam si noi, ca sa fim in pas cu lumea. Probabil ca primarul si-a dat seama ca suntem putin mai inapoiati, asa ca nu a insistat din prima zi, dar cand a venit timpul sa dam spectacole, ne-a rugat iar sa ne dezbracam, ca asa infofoliti vom fi priviti lung. Bineinteles ca am ramas imbracati, desi persoanele pudice nu aveau ce cauta acolo’.
I s-a dezintegrat acordeonul in timpul unui concert
Momentele amuzante nu s-au oprit aici. Cu ocazia unui alt concert, lui Nelu Ploiesteanu i s-a dezintegrat, pur si simplu, acordeonul in brate. ‘Am intrat pe scena plin de entuziasm si, cu acordeonul in brate, am inceput sa cant, dar in loc de aplauze furtunoase eram rasplatit cu rasete infundate. Din acordeon incepusera sa se desprinda, incontrolabil, una cate una, clapele albe si negre, spre deliciul spectatorilor, care erau tot mai convinsi ca vreau sa le ofer un numar original de circ!
Explicatia era insa una serioasa: pentru ca lasasem acordeonul in autocar atat de mult timp, iar acesta fusese parcat numai la soare, cleiul cu care erau lipite clapele s-a inmuiat’.
In Montalivet s-a inventat nudismul
Inaugurata in 1950, statiunea de pe coasta atlantica a Frantei le ofera vizitatorilor nonconformisti pustietatea si salbaticia la care tanjesc. Turistii se pot bucura de cursuri de arta, yoga sau fotbal.
Montalivet e ideala pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta in- tr-un loc in care indrazneala pare sa fie trasatura caracteristica de la cele mai mici varste. Localnicii se lauda ca aici s-a inventat nudismul.
Munceste de la 18 ani
Nelu Ploiesteanu s-a nascut in 1950, pe 16 decembrie, in Ciorani, judetul Prahova. Parintii lui au fost lautari din tata in fiu. Nelu a muncit de la 18 ani, cand i-a murit tatal si cand a inceput sa cante in satul natal. Cu timpul a invatat sa interpreteze si la pian, si la acordeon.
Dupa armata, in 1970, s-a mutat in Bucuresti la o ruda. A cantat sase luni la acordeon, la Teatrul de Revista ‘Ion Vasilescu’, apoi la restaurantele Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domneasca, Caru?T cu Bere. In 1979 a plecat pentru prima oara intr-un turneu in afara tarii, in Franta, Italia, Belgia si Olanda. Au urmat alte turnee in Italia, Spania si Germania. Ultima plecare a fost in 1996, in Germania. Dupa 1990 a reusit sa lanseze 18 albume.
Cele mai importante colaborari pe care le-a avut au fost acelea cu actorii Gheorghe Dinica si Stefan Iordache.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro