UPDATE – 27 septembrie, ora 13.00: Astăzi, Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România îi solicită premierului Viorica Dăncilă un punct de vedere oficial al Guvernului Românei față de conținutul defăimător al unora dintre afirmațiile ministrului Niculae Bădălău, la adresa polițiștilor români și a Poliției Române.
Sindicaliștii consideră că autoritatea Poliției este criticată vehement și tot mai denigrată, în ultima perioadă, chiar de către unii dintre demnitarii statului român, de legiuitori ai modului de funcționare instituțională a acesteia.
Mai mult, susțin aceștia, prin declarațiile de blamare și acțiunile de discreditare a Poliției Române se induce în opinia publică o stare disolutivă și agresivă la adresa unei instituții vitale pentru siguranța cetățenilor și a statutului, în detrimentul interesului public!
Oamenii legii recunosc, totuși, că Sistemul de Ordine Publică este perfectibil.
În acest sens, au trimis prim-ministrului, dar și Parlamentului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Finanțelor, ministrului Muncii și altor factori decidenți numeroase adrese și revendicări privind îmbunătățirea cadrului legislativ, implicațiile negative ale subfinanțării sistemului, deficitul de personal, salarizarea precară, dotarea logistică insuficientă, starea deplorabilă a unor secții și posturi rurale etc.
Cu toate acestea, multe dintre acestea nu au avut un feed-back pozitiv, ignorându-se sau chiar sfidându-se dialogul social reglementat de legislația națională și europeană, se arată în scrisoarea deschisă trimisă premierului Viorica Dăncilă de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România.
Reacţia ministrului Bădălau de ieri a venit în urma arestării şefului de la permise auto din Giurgiu, într-un dosar privind obţinerea de permise auto în mod fraudulos.
„Am văzut în presă tot felul de minuni faţă de Serviciul Permise Giurgiu, consider că este un lucru extrem de urât, (…) nu-mi doresc ca Giurgiu să iasă în presa naţională cu evenimente de acest gen, ar trebui mult mai multă exigenţă şi prefectul să-şi facă datoria mult mai mult (…) Ne afectează când unul căruia escrocii ăia i-au dat permis fără să ştie să citească sau să aibă aptitudinile necesare ne calcă pe stradă. Singura relaţie a mea cu poliţia este să nu-mi ia permisul sau să nu plătesc amenzi la RAR, altfel nici nu-i cunosc şi nu mă interesează, dar ca senator pe mine mă interesează ca ei să asigure siguranţa cetăţeanului, copiii noştri să fie în siguranţă, să-şi facă datoria, să nu mai fie leneşi, să nu mai fie aroganţi”, a declarat Niulae Bădălău, citat de Agerpres.
Ministrul a făcut referire la crimele din Caracal şi Dâmboviţa.
” Mă uitam acum câţi copii morţi, nu-i găsesc, spargerea aia la mine e poveste, s-a încheiat, sunt trecute la pierderi, încep să am o decepţie, o dezamăgire, deşi ca ministru, făcând parte dintr-un guvern, nu ar trebui să spun lucrul ăsta, dar încep să cred că pur şi simplu oamenii ăştia îşi iau salarii degeaba”, a precizat Niculae Bădălău.
Niculae Bădălău: „Poliţiştii au început să devină unii cu burţi care nu răspund de nimic !”
El a afirmat că a discutat cu primarii din judeţ şi a aflat că sunt localităţi în care nu mai există poliţist sau acesta este văzut la trei zile.
„Un primar din judeţul Giurgiu a spus că a văzut un singur poliţist, dar în rest rostul poliţistului de a şti care dau spargeri, care sunt violatori nu mai există, pentru că e o organizare proastă”, a spus Bădălău.
Potrivit acestuia, „trebuie să revenim la vechea organizare sau la o organizare funcţională”.
„Noi nu plătim nişte hoţi care să stea cu alţii şi cu nişte incapabili! Îi judec doar pe siguranţa cetăţeanului, nu putem vedea pe străzi tot felul de bande care se bat, se atacă. Trebuie curăţat şi reorganizat sistemul”
Niculae Bădălău
„Poliţiştii au început să devină unii cu burţi care nu răspund de nimic, ei ar trebui să răspundă de fiecare faptă antisocială, pentru aia îşi iau banii! Nu îşi iau banii să ne ia carnetele, să ne terorizeze cu nu ştiu ce, îşi iau banii să apere cetăţeanul, să ne apere copiii! (…) Acum s-a creat şi o motivare nefericită cu aceste cazuri de copii în ţară şi nu vreau să vorbesc contra lor, dar trebuie schimbate ideile astea şi personajele care dăunează. Aş reveni la posturile de poliţie, din nou. Cred că ruralul, România nu e pregătită la un sistem de poliţie aşa cum este azi, nu funcţionăm aşa, cetăţeanul nu se mai simte apărat! Păi, noi nu plătim nişte hoţi care să stea cu alţii şi cu nişte incapabili, iertaţi-mi expresia dură! Îi judec doar pe siguranţa cetăţeanului, nu putem vedea pe străzi tot felul de bande care se bat, se atacă. Trebuie curăţat şi reorganizat sistemul”, a adăugat Bădălău.
El a spus că este nevoie de o altă formă de organizare în sistemul poliţienesc.
„Partea asta cu poliţia că noi am scos-o din zona militară şi am dus-o în partea civilă şi au sindicat şi au de toate le-a oferit o anumită largheţe, dar nu a mai funcţionat sistemul şi asta vedem astăzi cu ce se întâmplă în societate, cu copii morţi. Trebuie o altă formă de organizare şi de promovare”, a încheiat Niculae Bădălău.