În România există, conform datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), 443 de focare active de Pestă Porcină Africană (PPA). 6 dintre focare sunt în fermele de porci.
205 focare, în gospodăriile din Teleorman
Cel mai afectat este județul Teleorman, unde sunt active 205 de focare în gospodăriile populației și 539 de cazuri la mistreți.
Celelalte judeţe afectate sunt, conform ANSVSA, Olt (68 de focare în gospodării), Gorj (57 de focare), Prahova (16 focare), Dolj (15 focare), Vrancea (11 focare), Bihor (10 focare), Dâmbovița (7 focare, unul într-o fermă), Argeș (6 focare, dintre care 4 în ferme de porci), Bacău (6 focare), Sălaj şi Vâlcea (câte 5 focare), Iași, Sibiu şi Tulcea (câte 4 focare), Giurgiu şi Timiș (câte 3 focare), Albă, Brăila, Galaţi şi Vaslui (câte 2 focare), Brașov, Buzău, Covasna, Satu-Mare şi Ilfov (un focar). La Arad este activ un focar într-o fermă de porci.
În 11 judeţe (Ialomiţa, Călăraşi, Botoșani, Maramureș, Constanţa, Mehedinți, Mureș, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita şi Suceava) au fost înregistrate cazuri de Pestă Porcină Africană doar la mistreți.
Peste 650.000 de porci omorâţi şi 90 de milioane de euro despăgubiri
Din 31 iulie 2017, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, și până în prezent, au fost omorâți 652.274 de porci afectați de boală, din gospodăriile oamenilor şi din ferme.
Au fost stinse, în total, 2.642 de focare, iar până acum au fost despăgubiți 15.038 de proprietari. Valoarea totală a plăților se ridică la 425.357.850 de lei.
Pesta Porcină Africană nu produce îmbolnăviri la oameni, dar are un impact dezastruos la nivel economic și social.
ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
– nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciante cu mediul silvatic;
– este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
– creşteţi porci doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu le daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au mai fost diagnosticate focare de PPA în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro