”Va dura acest mandat pentru că eu am lucrat la programul de guvernare. Sunt foarte multe chestiuni acolo în care cred foarte mult. Și, da. Am susținere politică”, spune ministrul răspunzând astfel unei întrebari cu privire la susținerea sa pentru realizarea proiectelor anunțate.
Obiectivul principal al noului ministru al Sănătății este legat de spitalele regionale, dar și de rezolvarea problemei rezidenților fără loc și a posturilor libere din spitalele care nu sunt centre universitare.
”Obiectivul principal, în acest moment, pentru mine, este legat de spitalele regionale. Oamenii au nevoie de aceste spitale. Suntem la o limită şi trebuie să le facem. Cunosc foarte bine Clujul pentru că este mai aproape de Baia Mare şi este neapărat necesar, şi în Iaşi şi în Craiova. Aş vrea să ajung în fiecare spital judeţean din ţara aceasta pentru că oamenii se plâng de prea multe ori şi, din păcate, de cele mai multe ori, au dreptate. Dar, sunt convinsă că doar văzând cu ochii mei, voi putea, împreună cu cei de acolo, să găsim soluţii. Aş vrea să dăm o mai mare libertate autorităţilor locale pentru a avea în grijă aceste spitale, pentru că le au în grijă, dar de cele mai multe ori nu le îngrijesc aşa cum trebuie. Sunt foarte multe lucruri pe care se pot face fără bani pentru că tot timpul ne plângem de lipsa banilor. Cred că uneori este nevoie ce noi să facem mai mult”, spune ministrul Sănătății în prima conferință de presă, cea de predare primire .
Legat de medicamentele care lipsesc din spitale, Pintea crede că este nevoie de un barem minimal.
”Cred că este nevoie să avem un barem minimal pe fiecare patologie, dar acest barem pot să îl stabilească comisiile de specialitate şi va fi unul din lucrurile pe care o să încerc să îl fac cât de repede. M-am confruntat cu aceste probleme în spital şi ştiu că sunt foarte mari probleme. Mai mari decât ne putem imagina noi aici”, a spus Pintea.
Ministrul Sănătății consider că cea mai mare problem în sănătate ține de mentalități.
”Va trebui să regândim un pic și aspectul legat de blocarea poturilor, acolo unde există această problemă. Mentalităţile tuturor reprezintă cea mai mare problem. În general pacienţii privesc spitalul ca pe un duşman şi viceversa. Fiecare ar trebui să aibă grijă unul de celălalt. Pacientul trebuie să intre cu încredere în spital. Cei care lucrează în spital trebuie să fie conştienţi că sunt acolo să aibă grijă de pacienţi… În momentul în care pacientul intră în spital el nu are voie să cumpere nimic, lui trebuie să îi fie asigurate toate lucrurile”, mai spune noul ministru.
Întrebată dacă ar fi util să vină experți străini care să evalueze situația transplantului de plămân, ministrul spune că aceștia ”trebuie să țină cont că suntem țară membră a Uniunii Europene”.
”Sunt zone unde avem nevoie de expertiză şi nu o să întârzii să o cer pentru că până la urmă sunt alţii care ştiu mai bine şi care au făcut înainte. Şi, experţii care vin trebuie să ţină cont că noi suntem ţară membră UE. Deci trebuie să ne trateze de la egal la egal. Asta este singura mea problemă. În rest, atunci când am nevoie de ajutor spun”, explică Pintea.
O altă problemă pe care noul ministru o are pe agendă ca prioritate este aceea a rezidenților.
”Rezolvarea problemei rezidenţilor, m-am gândit la mai multe soluţii, o să discut cu colegii mei din guvern. Dar, în primul rând, cu primul ministru. Vom găsi o rezolvare, este obligatoriu. Politica de resurse umane la nivelul sistemului sanitar nu este cea concludentă”, spune Pintea.