Numărul persoanelor UHNW, cei cu active de peste 50 de milioane de dolari ,a crescut în 2021, deoarece cei superbogați au beneficiat de creșterea prețurilor la locuințe și de expansiunea piețelor de valori, potrivit unui raport al băncii de investiții Credit Suisse.
Numărul de persoane din categoria UHNW a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani.
Creșterea uriașă a averilor celei mai bogate 0,00004% din populația adultă a lumii are loc în timp ce miliarde de oameni cu venituri mici și medii, mulți dintre care și-au văzut economiile distruse în timpul pandemiei, se luptă să facă față creșterii prețurilor la alimente și energie.
„Creșterea puternică a activelor financiare a dus la o creștere a inegalității în 2021”, se arată în raportul Credit Suisse, care ajută la gestionarea averilor multora dintre cei mai bogați oameni din lume.
„Creșterea inegalității se datorează probabil creșterii valorii activelor financiare în timpul pandemiei de Covid-19.”
Raportul Global Wealth al Credit Suisse a constatat că „redresarea activității macroeconomice într-un mediu de dobândă scăzută a produs condiții excepțional de favorabile pentru creșterea averii gospodăriilor în 2021”.
Creșterea bogăției nu a fost distribuită în mod corect. Cel mai bogat 1% din populația globală și-a crescut ponderea din întreaga bogăție a lumii pentru al doilea an consecutiv la 46%, de la 44% în 2020, spune Anthony Shorrocks, profesor de economie și autor al raportului.
Numărul milionarilor americani a crescut cu 2,5 milioane, aproape jumătate din toți milionarii noi în lume.
China este pe locul doi, cu 10% din milionarii lumii, înaintea Japoniei, cu 5,4%, Marea Britanie, (4,6%) și Franța (4,5%).
Elveția a fost din nou numită cea mai bogată țară în ceea ce privește averea medie pe adult la 700.000 de dolari, înaintea SUA cu 579.000 de dolari.
Țara cu cea mai mare creștere a averii medii a fost Noua Zeelandă, care a înregistrat o creștere medie de 114.000 dolari la 472.000 dolari.