În domeniul bancar conceptul de „open banking‟ grupează servicii care în mod normal nu ar fi fost folosite împreună.

Principala sa caracteristică este faptul că permite unor aplicații terțe acces la datele privind conturile clienților, conform Investopedia.

Mai exact, în acest mod se permite conectarea conturilor sau cardurilor bancare cu aplicații financiare sau cu alte instituții din domeniu, în funcție de preferințele clientului.

Companiile din sectorul fintech, care combină finanțele cu tehnologia, primesc acces la datele financiare și istoricul tranzacțiilor clientului și folosesc informațiile pentru a recomanda produse mai bune, precum un depozit cu dobânzi mai mari.

De asemenea, open bankingul ușurează trecerea de la o bancă la alta. Clienții au și alte avantaje: dacă o persoană vrea să își cumpere o casă, aceasta poate folosi o aplicație de open banking, care îi va calcula automat ce rate își permite și ce credit poate lua cu veniturile sale.

Există însă și riscuri, în special cele privind securitatea datelor personale. dacă acestea sunt compromise, consumatorii se pot trezi cu conturile golite.

Finanțare de 85 de milioane de euro

Tink nu oferă servicii direct către consumatori, ci către bănci și alte companii din domeniul financiar, fiind practic un intermediar. Aceasta oferă servicii de verificare a conturilor, analize de date, transferuri și plăți, plus management personalizat.

Compania a strâns de la investitori 85 de milioane de euro și a fost evaluată după această operațiune la 680 de milioane de euro. Firma vrea să folosească banii pentru extinderea rețelei de bănci și servicii de plată pe care le suportă.

Tink, un start-up din capitala suedeză Stockholm, agregă mai multe servicii financiare și bancare prin intermediul API-urilor sale. Numele vine de la
application programming interface (interfață pentru programare de aplicații – n.r.) și reprezintă un progrămel care face legătura între ale componente ale unui sistem de operare sau între alte softuri.

3.400 de bănci interconectate

În acest moment, Tink interconectează 3.400 de bănci, acoperind 250 de milioane de oameni. Societatea face bani impunând un comision pe plățile care au apoi loc.

Tink are drept parteneri operaționali compania de plăți PayPal și băncile Natwest, ABN AMRO, BNP Paribas, Nordea și SEB, unii dintre aceștia fiind și investitori în companie.

De asemenea, are aproximativ 8.000 de dezvoltatori care folosesc API-urile sale. Potrivit site-ului său, Tink procesează anual 10 miliarde de plăți.

Ultima tranșă de finanțare a inclus fondurile de capital de risc Eurazeo Growth și Dawn Capital, dar și PayPal Ventures, HMI Capital, Heartcore, ABN AMRO Ventures, Poșta Italiană, brațul de investiții al BNP Paribas, dar și Opera Tech Ventures.

Investiții în creștere

Finanțarea vine la mai puțin de un an după ce Tink a strâns 90 de milioane de euro în ianuarie 2020.

În schimb, a crescut evaluarea companiei: dacă la runda precedentă Tink era evaluată la 415 milioane de euro, acum a fost evaluată la 680 de milioane, după ce numărul de parteneri bancari a crescut de la 2.500 la 3.400.

Pandemia a accelerat digitalizarea finanțelor

Pandemia din 2020 a accelerat trecerea a tot mai multe servicii către online și folosirea cloud computingului. Acesta din urmă desemnează servicii procesate pe servele altei companii.

O companie suedeză vrea să revoluționeze plățile interconectând mii de bănci
Servicii de Online Banking. Foto 123rf

Datorită acestui trend, băncile, competitorii lor financiari și partenerii IT au consemnat o creștere a cererii pentru servicii digitale mai flexibile.

Daniel Kjellén, cofondator al Tink, spune că a observat acest trend în special în Marea Britanie, urmat de Europa.

Compania este prezentă în Suedia, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Belgia, Austria și Olanda și plănuiește să se extindă în alte zece state în 2021.

Nici Visa nu a stat deoparte

Tink nu este singura companie care încearcă să facă acest lucru. O altă companie de profil, Unit, a obținut o finanțare de 18,6 milioane de dolari și are ambiția de a integra serviciile bancare în medii unde acestea nu au existat.

Alte firme care leagă servicii financiare și le integrează în platforme și aplicații sunt Plaid și Rapyd.

Playd este în curs de a fi cumpărată de gigantul cardurilor Visa pentru 5,3 miliarde de dolari, însă Departamentul Justiției din SUA a contestat achiziția.

Rapyd are o evaluare de 1,3 miliarde de dolari.

***

Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.

Citeşte şi:

Un tânăr a strâns 100.000 de dolari până la 25 de ani folosind strategia „plătește-te pe tine prima oară”

Când ai nevoie de un card gen Revolut și cum te poți frige cu el

Cel mai mare manager de criptomonede din lume: Bitcoin este viitorul banilor, un „aur digital” care protejează de inflație

BOMBA ANULUI în Liga 1: o campioană trebuie exclusă! A recunoscut că s-a DOPAT, iar consecințele sunt dramatice!
PARTENERI - GSP.RO
BOMBA ANULUI în Liga 1: o campioană trebuie exclusă! A recunoscut că s-a DOPAT, iar consecințele sunt dramatice!
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
HOROSCOP
Horoscop 26 ianuarie 2021. Peștii se văd puși în situația de a lua decizii dure, acum doar în forul lor interior
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
Știrileprotv.ro
Lovitura primită de gigantul WhatsApp de la Poliția din Constanța. Cetățenii au fost avertizați
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)