Scoasă marți seara la vânzare în cadrul unei licitații organizate de casa Christies la Londra, pictura „Profil de femme au chignon (Princesse Marie Bonaparte)”, una dintre cele circa 200 de opere non-sculpturale ale lui Constantin Brâncuși, a fost vândută pentru 350.000 de lire sterline.
Ea a fost estimată de organizator între 300.000 și 500.000 de lire sterline înaintea ședinței de tranzacționare.
Realizată în 1912 în cerneală indiană, grafit și acuarelă, lucrarea provenea dintr-o colecție privată. În anii ‘60, ea s-a aflat inclusiv în proprietatea lui Anne McDonall Ford, cunoscută activistă în domeniul social, caritabil și de artă, fosta soție a lui Henry Ford II, nepotul celui care a creat celebra marcă americană de automobile.
În 1985 tabloul a apărut și într-o expoziție publică, la Paris și Lugano (Elveția)
Muza pentru „Princess X”
Brîncuși a întâlnit-o pentru prima dată pe Prințesa Marie de Bonaparte (1881-1962) în 1909, când i-a solicitat să-i devină model pentru un bust. Rezultatul a fost sculptura „Femeie privind într-o oglindă”, distrusă ulterior.
Lucrarea a devenit însă punctul de plecare pentru ceea ce avea să devină capodopera ”Princess X”, rolul oglinzii fiind reamintit de suprafața de bronz lustruit, extrem de reflectorizantă, a noii opere.
„Princess X” se află în prezent la Muzeul de Artă din Philadelphia.
Marie de Bonaparte a fost nepoata lui Lucien Bonaparte, unul dintre frații împăratului Napoleon Bonaparte. Bunicul din partea mamei, Francois Blanc, un mare dezvoltator imobiliar în Monte Carlo, i-a lăsat moștenire o avere fabuloasă.
Ea s-a căsătorit în 1907 cu Prințul George al Greciei, fiul regelui George I al Greciei. A fondat Societatea de Psihanaliză din Paris, a fost traducătoare și autoare a mai multor cărți, printre care o biografie amplă a lui Edgar Allan Poe.
Și-a folosit averea pentru a ajuta sute de evrei să se refugieze din calea naziștilor, inclusiv pe Sigmund Freud, cu care a legat o prietenie îndelungată.
71 de milioane de dolari e prețul celei mai scumpe opere a lui Brâncuși, sculptura „La jeune fille sophistique (Portrait de Nancy Cunard)”, realizată în 1928 și vândută la o licitație în 2018
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro