Nebunia de la cimitir a început puţin după ora 8.00 dimineaţa, când paznicii au primit ordine stricte să nu lase pe nimeni să intre. Şi asta pentru că mormintele cuplului dictatorial urmau să fie deschise pentru ca, mai apoi, legiştii să efectueze teste ADN pentru a afla identitatea celor două personaje îngropate acolo. Echipaţi în combinezoane sterile şi cu măşti pe figuri, legiştii au scos la lumină, după mai mult de două decenii, rămăşiţele pământeşti ale cuplului dictatorial, operaţiune filmată de un cameraman angajat de Mircea Oprean, ginerele Ceauşeştilor. Surse apropiate anchetatorilor ne-au dezvăluit că din ceea ce odată a fost trupul lui “nea Nicu” au ajuns la IML craniul, mandibula în care a rezistat o lucrare dentară din aur, tibia piciorului drept, găurită de un glonte, şi coloana vertebrală.
Oasele Elenei erau degradate
Din osemintele “coanei Leana” au fost luate câteva coaste, craniul – găurit de gloanţe în partea dreaptă – şi coloana vertebrală. “În cavoul lui din beton, trupul s-a păstrat bine. În căciula din astrahan, în palton şi în pantoful drept erau urme de gloanţe. Trupul şi hainele ei însă nu s-au conservat atât de bine, din cauza faptului că mormântul este undeva la umbră, unde solul este mult mai umed. Pentru identificarea celor doi se va face ADN-ul, care va fi comparat cu al lui Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae, şi cu cel al lui Valentin, fiul cuplului, care vor da şi ei probe în acest sens”, ne-au declarat surse apropiate anchetei.
La finalul cercetărilor ştiinţifice, osemintele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu vor ajunge tot într-un mormânt din Cimitirul Ghencea. “Familia va cumpăra un alt loc la Ghencea, în care îi va îngropa pe amândoi”, a declarat Oprean, cel care va suporta toate costurile legate de efectuarea ADN-ului, sumă care se va ridica la aproximativ 6.000 de lei. “Nu s-a lămurit nici un mister. Eu înclin să cred că sunt ei, dar, până nu se face ADN-ul, nu sunt convins sută la sută. Am îndeplinit, astfel, ultima dorinţă a Zoiei (n.r., fiica soţilor Ceauşescu), dar toată lumea vrea adevărul. Azi am dezgropat neomenia celor care s-au erijat în conducătorii ţării”, a adăugat Oprean la ieşirea din cimitir, imediat după deshumarea socrilor săi.
Ce se întâmplă dacă nu sunt rămăşiţele soţilor Ceauşescu?
Dacă proba ADN dovedeşte că soţii Ceauşescu nu sunt îngropaţi în Cimitirul Ghencea, în mod automat, devine o necunoscută locul în care sunt cadavrele. Mai mult, s-ar putea pune sub semnul întrebării chiar executarea Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu sau anumite date esenţiale legate de acest eveniment petrecut, după toate probabilităţile, la 25 decembrie 1989.
Apoi, pentru că fără cadavre nu se pot elibera documente de constatare a morţii, acte medico- legale sau adeverinţe de înhumare, toate acestea, vehiculate intens până acum şi depuse inclusiv la dosarul deshumării, ar putea fi false. Ar putea atrage răspunderea penală cel puţin a celor care au întocmit documentele menţionate.
Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu: «Au pus sub ei rumeguş»
Mircea Oprean (foto), soţul Zoiei Ceauşescu, a declarat, ieri, la ieşirea de la Cimitirul Ghencea Civil, că socrii săi au fost îngropaţi de nişte păgâni. “Nu numai că au fost criminali, dar s-au purtat cu nişte cadavre ca nişte păgâni, au pus sub ei rumeguş”, a afirmat acesta supărat. În plus, Oprean susţine că a luat din sicriu căciula şi brâul socrului său.
Cum se fac testele ADN
“Tehnicile de laborator sunt laborioase şi diferă de la probă la probă. De pildă, muşchiul este disecat, iar oasele sunt sfredelite cu burghiul. Materialul genetic se păstrează cel mai bine în dinţi, care sunt protejaţi de smalţ”, ne-au explicat specialiştii în medicină legală.
Nu aveau voie să închidă cimitirul
Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor susţin că administratorul Cimitirului Gencea nu avea dreptul să interzică accesul oamenilor în interior. Cu toate acestea, se pare că firma de pază a lăcaşului a avut o înţelegere cu Mircea Oprean pentru a nu lăsa pe nimeni să intre în cimitir. Poliţiştii nu au intervenit însă pentru că nimeni nu a reclamat faptul că nu i s-a permis accesul.
Deshumarea, subiect în presa străină
Deshumarea fostului preşedinte român, Nicolae Ceauşescu, şi a soţiei sale, Elena, a fost intens mediatizată în presa străină.
- AFP scrie despre acest eveniment că este punctul final al unui demers început de familia dictatorului, în urmă cu 10 ani.
- Reuters pune accent pe faptul că prelevarea probelor pentru testele ADN s-au făcut sub supravegherea soţului Zoiei Ceauşescu.
- The Telegraph noteză că autorităţile s-au opus în cei 20 de ani să facă acest demers, fiind nevoie de o acţiune în instanţă.
- Francezii care au comentat ştirea la News M6 nu văd rostul acestei acţiuni. “Au murit de 20 de ani. Oare nu şi-a imaginat cineva că mai sunt în viaţă, nu?”, scrie un cititor pe site- ul postului TV.
- AP citează un muncitor care a săpat la deshumare şi care a povestit că Ceauşescu avea un palton gros, cu urme de sânge şi de gloanţe.
Nepotul din Scorniceşti a aflat totul de la televizor
Nepotul fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, din Scorniceşti, Olt, a aflat despre ce s-a întâmplat ieri la Cimitirul Ghencea Civil de la televizor.
“E normal din punct de vedere creştinesc şi al curiozităţii să facă deshumarea. Eu sunt sigur că sunt acolo, dar trebuie să se convingă şi Valentin, pentru liniştea lui, să ştie unde să meargă cu o lumânare”, a declarat Emil Bărbulescu. Nepotul lui Ceauşescu a reuşit să monteze săptămâna aceasta un bust al unchiului său în curtea casei natale a fostului lider comunist din Scorniceşti.(Elena Alexandru)
fotografii: Robert Hanciarec, Agerpres, imagini surprinse din elicopterul închiriat de Realitatea TV
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!