Astfel, Directoratul General pentru Securitate Generală (GDGS) ar fi derulat mai bine de 10 campanii din 2012 încoace în care au vizat utilizatorii Android din 21 de țări.
Ce țări au fost vizate
Țintele se află în special în Liban, dar și în Siria, Iordania, Qatar sau Arabia Saudită, însă nu și în Israel sau Iran. Recent, Libanul a avut un conflict diplomatic de înalt nivel cu Arabia Saudită, Beirutul acuzând Riyadh-ul că îi ține ostatic premierul.
Arabia Saudită este nemulțumită de faptul că autoritățile din Liban tolerează mișcarea Hezbollah, care luptă în Siria alături de președintele Bashar al-Assad împotriva rebelilor susținuți de Arabia Saudită.
Alte victime au fost localizate în SUA, Rusia, China, Vietnam și Coreea de Sud. Din Europa au fost vizate Franța, Germania, Elveția, Italia și Olanda. Alte ținte sunt din Iran, India, Filipine, potrivit raportului.
Atacurile cibernetice au dus la preluarea controlului asupra smartphone-urilor utilizatorilor respectivi și le-au transformat în dispozitive de urmărire și furt de date. Nu au fost descoperite dovezi că ar fi fost atacate smartphone-uri Apple.
Operațiunea ”Caracalul Negru”
Cercetătorii de securitate cibernetică au botezat operațiunea ”Caracalul Negru”, după numele unei feline care trăiește în Orientul Mijlociu.
Hackerii sprijiniți de stat trimiteau victimelor mesaje-phishing, prin care îi îndemnau să descarce versiuni false ale unor aplicații de mesagerie criptate, ceea ce le dădea ulterior controlul asupra smartphone-urilor. Aplicațiile falsificate sunt WhatsApp, Signal sau Viber.
De asemenea, au fost vizate și o serie de programe pentru calculatoarele cu Windows, precum Skype.
Cercetătorii au descoperit dovezi care au legat atacurile de un sediu al GDGS din Beirut prin localizarea adreselor IP ale unor rețele Wi-Fi din apropiere.
Totuși, cercetătorii nu sunt siguri că GDGS este autorul final al atacurilor.
Generalul Abbas Ibrahim, directorul general al GDGS, a spus că instituția sa ”nu deține astfel de capabilități, dar că și-ar dori”.
Cine este Lookout
Compania de securitate cibernetică Lookout își are sediul în San Francisco. Compania are ca investitori companii și grupuri de seamă din Silicon Valley, precum Accel Partners, Andreesen Horowitz și Khosla Ventures, producătorul de semiconductori Qualcomm, grupul german Deutsche Telekom și Mithril Capital Management – un fond deținut de miliardarul Peter Thiel, cofondator al PayPal și investitor în Facebook.