Mergi direct la conținut »
VIDEO | Ediție Specială EU CONTEZ, EU VOTEZ | Analizăm estimările Exit Poll cu Andrei Țăranu, invitatul Adrianei Nedelea. Cine va reprezenta românii la Bruxelles?
Ştiri Libertatea > Ştiri > VIDEO | Ediție Specială EU CONTEZ, EU VOTEZ | Analizăm estimările Exit Poll cu Andrei Țăranu, invitatul Adrianei Nedelea. Cine va reprezenta românii la Bruxelles?

VIDEO | Ediție Specială EU CONTEZ, EU VOTEZ | Analizăm estimările Exit Poll cu Andrei Țăranu, invitatul Adrianei Nedelea. Cine va reprezenta românii la Bruxelles?

18.968.000 de români pot să voteze astăzi. La mai multe secții de votare din străinătate au fost și mai sunt cozi la votare. 32 de eurodeputați români vor fi trimiși la Parlamentul European să ne reprezinte, din cei 751 ai Parlamentului European.

Andrei Țăranu a comentat și declarația făcută de vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, care a spus că „dacă partidul pierde, Liviu Dragnea trebuie să-și asume responsabilitatea prin plecarea acasă”.

„Resimțeam că există o tensiunea la vârful partidului în ceea ce privește liderul Liviu Dragnea. (…) PSD-ul dacă pierde aceste alegeri, pierde unul dintre marile avantaje pe care le avea și anume legitimitatea votului”, a explicat Andrei Țăranu.

„Probabil că domnul Dragnea trebuie să facă rapid și un pas în lateral, pentru că altfel partidul ar putea să-i facă niște surprize mult mai neplăcute”, a mai spus politologul.

În cadrul emisiunii, politologul a discutat și despre cozile din diaspora, precum și despre mesajul transmis de ministrul Afacerilor Externe, care „le-a mulțumit celor care au ieșit la vot”, subliind că „este clară necesitatea de a schimba sistemul de vot”.

„Sunt alegeri europene în toată Europa, nu doar în România. (…) Este o situație mult mai veche, iar vina este împărțită. Legile electorale s-au schimbat foarte puțin și nu în sensul în care și-a dorit societatea. În Franța și Italia există o metodă mult mai simplă, fie prin vot de corespondență, fie prin înscriere la secțiile de votare”, a continuat acesta,

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

”Ar fi trebuit că asta ar fi trebuit să fie un punct foarte important pe planul domniei sale. (…) Cine a apucat să voteze bine, cine nu va rămâne cu frustarea, frustare care se va întoarce împotriva clasei politice”, mai spus politologul, în cadrul ediției speciale EU CONTEZ, EU VOTEZ, moderată de jurnalista Adriana Nedelea.

Un român din Manchester a povestit care este situația la secția sa de votare. Mihai Petrescu a stat aproximativ șase ore și jumătate la coadă, aproximând că „va dura încă o oră să voteze”. El a precizat că încă sunt foarte mulți oameni la coadă, inclusiv părinți care au venit alături de copii mici.

Un alt român, Alex Hrincă, a povestit că aproximativ 2.000 de oameni se află la coadă, tot la o secție din orașul Manchester. Acesta a filmat și coada interminabilă.

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România
Recomandări

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România

„Lumea nu înțelege de ce stăm la coadă. Unii cred că e o coadă la muzeu”, a mai spus el, precizând că nu crede că mai are vreo șansă de a vota.

„Ca pe vremea răposatului am lăsat o geacă la o domnișoară pe care am întâlnit-o aici. E tot ce pot să spun”, a continuat.

„Am văzut britanici care au plecat capul când au văzut că sunt români care stau la coadă să voteze pentru Parlamentul European, când ei au dat cu piciorul”, a mai spus Alex Hrincă, din Manchester.


Românii peste 18 ani pot vota și la Referendum DA sau NU la cel două întrebări pe teme legate de anticorupție și justiție, pe două buletine de vot separate.

Datele arată că prezența la vot este peste scrutinele anterioare.

La 18.00, Stelian Tănase a analizat împreună cu Adriana Nedelea ultimele date și prezența românilor la vot.

La 20.30, cu Andrei Țăranu analizăm estimările Exit Poll și vedem împreună dacă Referendumul pe justiție a fost validat. Este nevoie ca 30% din numărul total de alegători să vină la vot, adică 5,7 milioane de români.


Citește și: 

LIVE UPDATE: Alegeri europarlamentare 2019 | La ora 12:00, prezența la vot este de 15,06%, cu peste două procente mai mare decât la parlamentarele din 2016 (12,5%)

LIVE UPDATE: Referendum 2019 pentru justiție | După cifrele de la ora 11:00, referendumul ar putea atinge la final o prezență de 40%, ceea ce înseamnă că va fi validat

Close
Închide
  Close