Dintre cei 18.403 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 17.142 erau în grija rudelor de până la gradul IV, fără să beneficieze de măsuri de protecție. Restul au fost plasați la un asistent maternal, în centre de plasament, sau alte familii, notează Agerpres.ro.
Cercetarea realizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție arată că 65.425 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 62.876 erau îngrijiți de rude până la gradul al IV-lea, în vreme ce 1.558 de copii se aflau în centre de plasament sau în grija unui asistent maternal.
Potrivit sursei citate, un număr de 12.895 de copii proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat la muncă în străinătate, în vreme ce 11.498 de copii au rămas acasă, în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecție.
3.931 de copii se află în sistemul de protecție specială, dintre care 580 sunt îngrijiți de asistenți maternali, iar 866 au fost plasați în centre de plasament. Totodată, 2.237 sunt îngrijiți de rude, în timp ce 248 de află în grija altor familii sau a altor persoane.
România se află în topul țărilor din Europa cu cei mai mulți emigranți, cu peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate, după cum arată un studiu al Organizației Națiunilor Unite. În septembrie, Fiscul a introdus un formular prin care românii care lucrează în străinătate trebuie să își declare rezidența fiscală, în caz contrar urmând a fi amendați. Organizațiile românilor din diaspora cer renunțarea la această măsură, pe care o consideră abuzivă.
Citește și Dezvăluirea uluitoare a unei actrițe de la noi, ajutată de Stela Popescu atunci când a rămas fără serviciu. „A fost singura căreia i-a păsat de mine”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro