Mergi direct la conținut »
Fiscul pregătește impozitarea românilor care lucrează în străinătate. Cine nu își declară rezidența va fi amendat. Asociațiile românilor din diaspora cer Guvernului să  renunțe la sancțiuni
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Fiscul pregătește impozitarea românilor care lucrează în străinătate. Cine nu își declară rezidența va fi amendat. Asociațiile românilor din diaspora cer Guvernului să renunțe la sancțiuni

Fiscul a introdus un formular prin care românii care lucrează în străinătate trebuie să își declare rezidența fiscală, în caz contrar urmând a fi amendați. Organizațiile românilor din diaspora cer renunțarea la această măsură, pe care o consideră abuzivă.

De Daniel Ionașcu,

Motivul: mulți dintre aceștia sunt exploatați și lucrează fără acte, astfel că nu pot să își obțină rezidența fiscală în Italia sau alte state europene. Numai că astfel sunt pasibili de amenzi în România. Acestea pot varia între 50 și 100 de lei și vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

”C.A.P.I.M.E.D. România (Asociația Românilor din Italia), cu sediul la Palermo, în regiunea Sicilia, Italia, cere Guvernului României să modifice Ordonanţa 30/2017, care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale. Le reamintim membrilor guvernnului că foarte mulţi români plecaţi în străinătate – de ordinul sutelor de mii – trăiesc în condiţii foarte grele, muncesc la negru sau sunt exploataţi de angajatorii care de cele mai multe ori nu-i plătesc. Ei sunt exact cei care nu-şi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat, deci cei direct vizaţi de Ordinul 30/2017. vor fi amendaţi cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018, fără măcar să ştie că li se vor lua banii”, arată organizația într-un comunicat.

”Diaspora se confruntă cu mii de cazuri de abuz, cu sărăcie şi sclavie. Amendarea unor oameni care poate nici măcar nu vor afla informaţia despre aceste amenzi este jaf la drumul mare. Înţelegem nevoia de bani la bugetul statului, dar este inadmisibil ca un executiv să se gândească să facă rost de aceşti bani de la săraci, ca să aibă apoi de unde da la bogaţi!”, mai arată aceasta.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

Apel la premierul Tudose

De altfel, și FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa – îi cere premierului Mihai Tudose anularea amenzilor pentru românii din diaspora și evitarea dublei impozitări.

”Necompletarea unui formular birocratic prevăzut în noul Cod Fiscal dă bătăi de cap milioanelor de români din afara granițelor. Pe lângă amenzi, ei vor fi siliți să mai plătească o dată şi în țară, unele taxe achitate deja în țările în care muncesc. Fiscul a prezentat un astfel de formular de schimbare a domiliciului fiscal care ar fi trebuit sa fie completat de către toți românii care au domiciliul în România și rezidența în străinătate.

Considerăm că este o masură premeditată şi absurdă de răzbunare împotriva  milioanelor de români din diaspora”, anunță și FADERE. ”Este inadmisibil unde s-a ajuns. De vreo 5 ani tot circulă vești ca Statul Român urmează sa impoziteze incă odată in țară veniturile romanilor din diapora, chiar daca acestia plătesc impozit in țările unde lucrează. Iată că astăzi o parte din aceste zvonuri a devenit realitate”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”
Recomandări

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”

 

Situație cruntă

CAPIMED spune că numai în Italia erau la finele anului trecut 1,15 milioane de români conform statisticilor italiene, dar în total ar fi 3 milioane.

Presa a scris în mai multe rânduri despre cazuri de români abuzați, care lucrau fără forme legale în diverse zone ale Italiei.

”De fapt, în Italia sunt peste 3 milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistrați cu forme legale. Creșterea numărului de români care pleacă anual în Italia este în medie cu circa 4% mai mare față de anul trecut, dintre care circa 70% sunt femei. Cei peste 1,5 milioane de români care merg să muncească în Italia fără contracte de muncă, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun fel de sprijin. Exact aceşti oameni năpăstuiţi vor fi cei afectaţi de măsurile fiscale prevăzute în Ordinul 30/2017”, potrivit comunicatului.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Acuzații la adresa autorităților

”Autoritățile din România nu știu nici câți români sunt plecați la muncă în străinătate, fără forme legale, nici câți români sunt în sclavie, sechestraţi şi obligaţi să muncească fără a fi plătiţi sau să se prostitueze. Datele statistice arătau acum şase luni că peste 4,5 milioane de români muncesc în țările europene. Cu siguranţă, în acest moment putem vorbi de peste 5 milioane de români în diaspora, pentru că ultimele informaţii arată că 15 români pleacă definitiv din ţară în fiecare oră, mulți nefiind înregistrați.

Guvernul României nu are nici datele reale, nici nu se interesează de situaţia celor pe care angajatorii îi forțează să lucreze in condiții mizere, a româncelor şi a copiilor violaţi, bătuţi şi obligaţi să cerşească sau să se prostitueze. Aceşti români uitaţi de guvern atunci când ar trebui să li se ofere protecţie sunt cei care vor fi amendaţi, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că nu îşi vor putea depune formularele de declaraţie fiscală”, potrivit CAPIMED.

Organizația românilor din Italia acuză Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu se preocupă situație, ci este preocupat doar de evenimente culturale și ”distribuirea posturilor pe linie de partid”.

Close
Închide
  Close