Mergi direct la conținut »
VIDEO | Partidul lui Macron caută alianțe în România împotriva ”xenofobilor și populiștilor”. Parlamentarul francez Delphine O crede că societatea civilă din România e puternică și a arătat-o prin demonstrațiile împotriva corupției
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

VIDEO | Partidul lui Macron caută alianțe în România împotriva ”xenofobilor și populiștilor”. Parlamentarul francez Delphine O crede că societatea civilă din România e puternică și a arătat-o prin demonstrațiile împotriva corupției

De Robert Hanciarec (video), Laura Ștefănuț, . Ultimul update Joi, 04 aprilie 2019, 11:26

România poate fi un partener al Franței pentru combaterea curentelor iliberale care zdruncină Europa, crede Delphine O, o parlamentară din Franța care face parte din partidul lui Emmanuel Macron, La République en Marche!. Delphine O a venit în România cu o delegație oficială și s-a întâlnit cu politicieni și cu societatea civilă.

Ad placeholder

În interviul pe care l-a acordat cititorilor Libertatea, ea spune că speră ca în România să ajungă la putere o forță politică progresistă și dă exemplul Slovaciei, unde a fost aleasă o femeie președinte cu un mesaj anticorupție și ecologist.

”UE trebuie să facă viețile cetățenilor mai bune, fiindcă pentru asta a fost creată” 

– Credeți că România poate fi un partener care să contrabalanseze grupurile iliberale din UE sau suntem în pericol să devenim un grup iliberal?
– De asta suntem aici, să ne întâlnim cu oameni care adresează aceleași probleme, care promovează valorile liberale, cum ar fi domnul Cioloș și, de la USR, domnul Barna. Sunt pe aceeași pagină cu noi, cu Macron, dar și cu alte partide din Europa.

Din câte am văzut, deși nu sunt expertă în România, dar am petrecut mult timp în Polonia și Ungaria, acolo populiștii și extrema dreaptă sunt foarte puternici. Nu cred că este cazul în România. Cred că aici există o societate civilă puternică, s-a observat prin demonstrațiile pe care le-ați avut în țară, împotriva corupției, pentru o societate progresistă și democratică și un sistem care să se reorienteze către oameni. Așa că da, cred că sunt alianțe de făcut.

– Tendința noastră este să ne privim ca fiind marginali.
E ceva ce președintele Macron a încercat să schimbe când a ajuns la putere, acum doi ani, dacă vă amintiți, una dintre primele călătorii în afara Franței a fost în Estul Europei. Sunt forțe politice în fiecare țară care luptă pentru aceleași cauze, pentru o Europă puternică, o Europă a ambiției, a protecției. Mesajul lui Macron pentru alegeri este nevoia unei Europe care protejează cetățenii de pericolele migrației, de amenințări geopolitice din partea Chinei sau a Rusiei, sau de probleme de comerț cu SUA. Avem nevoie de o Europă unită și puternică împotriva schimbărilor climatice.

Avem o nouă președintă aleasă în Slovacia, Europa de Est, care este pro mediul înconjurător, progresistă, democrată, și ne bucurăm tare că a câștigat. Să sperăm că și în România va veni la putere o asemenea forță politică.

”Am multă speranță în tineri, au un alt tip de conștientizare a problemelor de climă”

– Credeți că cetățenii europeni răspund la teme precum schimbările climatice?
– În Franța, în fiecare vineri sunt elevi și studenți, din școala gimnazială, din liceu, care fac demonstrații pentru mediul înconjurător. Probabil ați auzit de tânăra suedeză Greta Thunberg, ea a generat o mișcare globală a tinerilor care se implică și își iau angajamente privind clima. Deci da, când mă uit la cei tineri, am multă speranță, fiindcă au un alt tip de conștientizare a problemelor legate de climă.

– În privința apărării, credeți că avem nevoie de o Armată Europeană?
– Cred că un obiectiv mai realist este ceea ce a lansat președintele Macron anul trecut: Inițiativa de Intervenție Europeană. Nu vom cădea de acord între toți cei 28 de membri să avem o armată unică europeană, fiindcă apărarea și securitatea sunt privite ca aspecte naționale.

Ceea ce putem face este să cădem de acord să avem țări voluntare care să intre în coaliții și să lucreze și să lupte împreună – este ceea ce ne lipsește azi. Avem deja coaliții, luptăm cu armata britanică în Mali, Africa, avem cooperare franco-germană, dar trebuie să includem și armate din Estul Europei.

– Brexit este un subiect fierbinte. Cum ar trebuie să procedeze UE?
– După cum ați văzut, este un dezastru complet. Ar trebui să funcționeze ca un avertisment pentru alte state și cred că asta se întâmplă.

 ”Cel mai rău scenariu pentru Europa este să continue diviziunile” 

– Credeți că măsuri ca un venit minim european ar întări UE?
– Președintele Macron a înaintat o propunere pentru un salariu minim european. După cum știți, diferențele de salarii dintre estul, vestul, nordul sau sudul Europei au creat multe dificultăți și frustrări, și neînțelegeri între diverse părți din Europa.

Cel mai rău scenariu pentru Europa – și ceea ce ne aduce aici –  este să continue diviziunile, să se abandoneze ideile fondatoare: democrație, drepturile omului, valori liberale, universalitatea drepturilor, progresul în toate domeniile.

Cred că UE trebuie să facă viețile cetățenilor mai bune, fiindcă pentru asta a fost creată.

Mi-a plăcut să vizitez România și să descopăr istoria de aici, identitatea de aici, bucătăria românească și așa mai departe. Cred că toate țările trebuie să își păstreze identitatea națională, dar să își amintească că există un proiect comun și avem o istorie comună.

Anamaria Prodan, neagră de supărare: „E jenant pentru fotbalul românesc!”. Ce a spus Gică Popescu
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, neagră de supărare: „E jenant pentru fotbalul românesc!”. Ce a spus Gică Popescu
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
Horoscop 4 august 2020. Peștii sunt inspirați și fac schimbări în casă, ca să devină mai confortabili
HOROSCOP
Horoscop 4 august 2020. Peștii sunt inspirați și fac schimbări în casă, ca să devină mai confortabili
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close