Transportul de 2,3 tone de droguri a plecat din Alto Hualaga, spre Lima, pentru a fi dus apoi spre Europa din portul Callao la Hamburg, într-o navă cu containere. Pe 27 februarie, pe baza unei informații primite de la poliția din Peru, au fost alertate autoritățile germane.
Călătoria a fost monitorizată pe cei 10.495 de kilometri. Nava de marfă a acostat la Hamburg pe 30 august, anchetatorii au identificat cocaina și au înlocuit-o cu o pulbere albă, inofensivă, cu scopul de a reține și persoana care comandase drogurile.
Containerul a fost încărcat într-un camion și a ajuns la Rotterdam, unde drogurile ar fi trebuit vândute. Cel care le-a comandat, un cetățean turc de 58 de ani, din Köln, a fost arestat de polițiști de elită.
În același timp, în Peru, nouă case au fost percheziționate și au fost confiscate arme de foc și vehicule. Au fost reținute patru persoane, între care și „baronul drogurilor” Pasquale Bifalco, albanezul Kadri Gjoci, mâna sa dreaptă, și acoliții peruvieni Luis Huayanay, 57 de ani, și Elmer Ramirez, 56 de ani.
Cele 2,3 tone de cocaină reprezintă cea mai mare captură din istorie realizată de poliția germană.
Drogurile sunt păstrate într-o cameră de probe special securizată și vor fi distruse după proces. Potrivit procuraturii, prețul stradal este în jur de 30 de euro gramul. Asta înseamnă că ar fi fost de 70 de milioane de euro.
Martina Link, vicepreședintele Oficiului Federal de Poliție Criminală, a explicat: „Există încă încercări semnificative pentru a introduce cocaină din America de Sud în Germania sau în alte țări europene. Acest lucru este demonstrat și de cantitățile confiscate. Porturile principale pentru acces sunt Anvers, Rotterdam și Hamburg”.
Autoritățile investighează acum dacă această rețea are o legătură cu mafia albaneză care a încercat, în iunie, să trimită 2.200 de kilograme de cocaină lichidă în cutii de sparanghel, în Țările de Jos.
Foto: twitter.com/MininterPeru