Un apel la 112 a alertat întreaga poliție din municipiul Zalău. Se întâmpla în martie anul trecut, la câteva zile după ce în România s-a decretat starea de urgență. Pe 23 martie, la ora 19.10, o adolescentă cerea ajutorul la 112, susținând că este sechestrată într-un imobil de pe strada Fabricii din municipiul Zalău, unde un bărbat necunoscut a violat-o.
În timpul discuției cu operatoarea 112, s-a auzit vocea unui bărbat care a întrebat „Cu cine vorbești acolo?”, după care convorbirea s-a întrerupt.
Poliția, în alertă
Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și au declanșat imediat cercetări, o primă măsură dispusă fiind blocarea străzii Fabricii.
Toți polițiștii Serviciului Investigații Criminale au fost convocați în regim de urgență, inclusiv cei care erau în timpul liber. În sprijinul lor au fost solicitați și polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău, de la Biroul Investigații Criminale și Biroul pentru Ordine Publică.
În căutarea presupusei victime, a fost stabilit un plan de acțiune. Toate mașinile care circulau în zonă erau oprite și verificate în interior, fiind legitimați toți conducătorii auto și pasagerii.
De asemenea, s-a dispus legitimarea tuturor persoanelor care se deplasau pedestru pe respectiva stradă, efectuarea unor verificări punctuale în cartierul „Stoguri” din Ortelec și într-o locație de pe raza orașului Cehu-Silvaniei, precum și efectuarea unor activități punctuale de căutare la domiciliu a unui număr de minore care purtau numele indicat de fată în timpul apelului la 112.
Telefonul, pus sub ascultare
S-a dispus totodată autorizarea interceptării și înregistrării convorbirilor de la numărul de telefon de pe care s-a sunat la dispeceratul unic de urgență.
Misiunea contra cronometru a polițiștilor a fost îngreunată, dat fiind că pe tot parcursul nopții nu au fost efectuate apeluri telefonice de pe cartela de telefon interceptată și nici de pe telefonul folosit.
A doua zi dimineață, în urma valorificării datelor furnizate în urma obținerii listingului telefonic și a investigațiilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că există posibilitatea ca numărul de telefon respectiv să fie utilizat de un tânăr din municipiul Zalău.
A sunat la 112 din plictiseală
Identificat de polițiști, bărbatul a recunoscut că numărul de telefon îi aparține, indicând adresa unde se află. Acesta a declarat că locuiește într-o garsonieră alături de iubită, de mamă și de sora lui. A precizat că în seara precedentă iubita lui, o adolescentă de 14 ani, i-a cerut să îi împrumute telefonul mobil, iar după ce i l-a dat a plecat din cameră.
Interogată de polițiști, adolescenta a afirmat că a efectuat acel apel la 112, deoarece se plictisea și dorea să se distreze. După efectuarea apelului, ea a închis telefonul mobil pentru a nu mai putea fi contactată de către dispecer sau polițiști. În cursul aceleiași seri, a povestit surorii iubitului despre „gluma” făcută la 112.
Adolescenta, pusă sub acuzare
La finalul cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău au dispus trimiterea în judecată a adolescentei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.
„În această speță, s-au mobilizat într-un număr foarte mare, fiind solicitate inclusiv efective care se aflau în timpul liber. S-au dispus măsuri operative care au necesitat logistică, resurse umane și un timp deosebit de scurt, procedându-se inclusiv la căutarea victimei în toate casele de pe strada indicată, organele de poliție sesizate au depus toate diligențele și au luat toate măsurile rezonabile pentru găsirea și salvarea presupusei victime, fiind astfel puse în pericol alte posibile acțiuni care puteau să intervină”, au precizat anchetatorii.
„O simplă glumă”
Deși a recunoscut acuzațiile, adolescenta nu a conștientizat consecințele faptelor sale. În timpul evaluării efectuate de specialiștii Serviciului de Probațiune, a afirmat că „nu are cum să fie aspru pedepsită pentru o simplă glumă”.
Serviciul de Probațiune Sălaj a recomandat instanței măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, specialiștii motivând că minora are carențe educative majore și prezintă risc de recidivă.
Judecătorii au apreciat însă că măsura asistării zilnice pentru o perioadă de 4 luni este suficientă pentru îndreptarea comportamentului fetei.
Potrivit Codului Penal, „măsura educativă a asistării zilnice constă în obligația minorului de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probațiune, care conține orarul și condițiile de desfășurare a activităților, precum și interdicțiile impuse minorului”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro