Pensia socială minimă garantată a fost instituită în aprilie 2009, prin aplicarea O.U.G. nr. 6/2009. La 1 aprilie 2009, cuantumul acestei pensii sociale a fost de 300 de lei, pentru ca, la 1 octombrie 2009, să fie crescut la 350 de lei, nivel rămas neschimbat, până în ianuarie 2015, când pensia minimă socială garantată a fost mărită la 400 lei.
Persoanele eligibile
Potrivit legii, beneficiaza de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul in Romania, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Această pensie nu este un drept de sine stătător. Este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie, din sistemul public și, prin urmare, pentru acordarea ei, nu este necesară cererea pensionarului. În cazul celor care beneficiază de pensie de urmaș, pensia socială minimă garantata se acordă fiecărui urmaș în parte.
Veniturile luate în calcul
Veniturile care sunt luate în calcul, la aprecierea condițiilor pentru acordarea pensiei sociale minime garantate sunt: indemnizațiile cu caracter reparatoriu, stabilite în baza unor legi cu caracter special ( revoluționari, veterani de război, văduve de veterani de război, detinuți politici și urmașii acestora, deportați, strămutați etc.); indemnizațiile acordate soțului supravietuitor; pensiile stabilite în sisteme neintegrate sistemului public ( Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Casa de Asigurări a Avocaților, ș.a.m.d.). Acestă pensie se achita din bugetul de stat, si nu grevează asupra bugetului asigurarilor sociale de stat.
De la 1 martie, 520 de lei pensia socială minimă garantată
Începând cu 1 martie 2017, pensia minimă garantată a crescut de la 400 la 520 de lei. De majorare beneficiază 1.022.168 de pensionari, potrivit datelor centralizate de Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Totodată, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 2/2017, a fost eliminată CASS pentru pensionari, măsură de care beneficiază 2.252.562 de persoane, și s-a scos impozitul pe venit, pentru pensiile sub 2.000 de lei. De neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei beneficiază un număr de 1.227.018 pensionari. Astfel, numărul pensionarilor care au rămas să plătească impozit, după data de 1 februarie 2017, s-a redus substanțial.
EXCLUSIV. Dramele marilor cântărețe născute în aceeași zi – Angela Similea, Mirabela Dauer și Margareta Pâslaru
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!