Specialiştii susţin că în anul 2010 vom fi nu mai puţin de 35 de milioane de cazuri de Alzheimer sau alte forme de demenţăpe tot globul.
Tot mai multe astfel de cazuri se întâlnesc în ţările subdezvoltate unde diagnosticarea şi tratarea bolnavilor este dificil de realizat.
Alzheimer’s Disease International a publicat luni un raport cu privire la situaţia şi numărul oamenilor bolnavi de demenţă.
„Acest raport şi studiile publicate anterior indică faptul că numărul bolnavilor care suferă de demenţă va creşte într-un ritm alarmant. La nivel global, circa 35,6 milioane de persoane vor suferi de demenţă în 2010. Potrivit estimărilor, numărul acestora va creşte de aproape două ori la fiecare două decenii, până la 65,7 milioane în 2030, respectiv 115,4 milioane în 2050”, spun specialiştii.
Cercetătorii mai spun că în lume există puţine tratamente pentru ameliorarea stării de sănătatea a bolnavilor de Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă, sau de alte tipuri de demenţe vasculare şi că medicamentele tradiţionale pot doar ameliora temporar starea de sănătate a pacienţilor.
Acelaşi raport recomandă guvernelor să facă din diagnosticarea şi tratarea demenţei o prioritate în domeniul sănătăţii publice şi să dezvolte strategii naţionale pentru îngrijirea bolnavilor.