Ciobanul îngropat în cimitirul Mănăstirii Maglavit, care în 1935 a spus că l-a văzut pe Dumnezeu ar putea fi canonizat.
Petrache Lupu, ciobanul analfabet care, la mijlocul anilor 30, a spus că s-a întâlnit cu Dumnezeu, a fost deshumat, la sfârşitul săptămânii trecute, din cimitirul comunei natale, localitatea doljeană Maglavit, pentru a fi reîngropat, conform dorinţei lui, în cel al mănăstirii ridicate pe locul unde îl întâlnise pe Dumnezeu. A fost numit “Sfântul de la Maglavit”, după ce s-a spus că a săvârşit numeroase minuni, în special vindecări ale bolnavilor, dar a şi prezis viitorul. Mulţi îl consideră demn pentru a fi trecut în rândul sfinţilor.
Era într-o vineri, 31 mai 1935, când ciobanul Petrache Lupu a avut, după spusele lui, prima întâlnire cu Dumnezeu, într‑un loc numit “La Buturugi” din Maglavit. Speriat, n-a spus nimănui, dar viziunea s-a repetat de două ori, în zilele următoare. Atunci, ciobanul de 17 ani a mărturisit totul preotului satului, iar vestea s-a răspândit repede. Mesajul Moşului, cum îi spunea ciobanul lui Dumnezeu, era: dacă lumea nu se va pocăi, va fi trecută prin grele încercări, dar dacă o va face “Moşul ne dă sănătate, ne dă grâu, ne dă porumb”.
2.000.000 de români i-au cerut ajutorul
Se estimează că două milioane de români au ajuns la Maglavit, în anii 1935-1936, pentru a cere ajutorul lui Petrache Lupu, despre care se dusese vorba că poate vindeca printr-o simplă atingere. Ziarele vremii relatau despre numeroase cazuri de acest fel. Mai mult, Stan Mucică, un moşier din Calafat, l-a rugat pe Petrache Lupu să vină la moşia lui, să aducă ploaie. Ciobanul a refuzat să meargă, dar l-a sfătuit să se ducă liniştit acasă, căci într-un ceas va ploua. Exact la ora spusă de el, o ploaie năprasnică s-a abătut peste regiune.
Modest şi cumpătat, Petrache Lupu nu şi-a părăsit satul natal decât de puţine ori, propovăduind tot timpul reîntoarcerea la credinţă şi la cele sfinte. În timpul războiului, mareşalul Antonescu l-a dus cu un avion pe frontul din Est, pentru a ridica moralul trupelor. “Războiul va fi pierdut”, le-a spuns ciobanul soldaţilor. Mai mult, le-a vorbit despre o stea roşie ce se va abate ca o urgie asupra României. Câţiva ani mai târziu, steaua roşie a comunismului avea să-şi înceapă dominaţia de 50 de ani.
A murit la 87 de ani
Căsătorit cu Elisabeta, Petrache Lupu a avut trei băieţi, cel mai mare fiind botezat de însuşi regele Mihai. A murit în 1994, la 87 de ani, şi a fost îngropat în cimitirul de la Maglavit, dar şi-ar fi dorit să odihnească în curtea Mănăstirii Maglavit, unde se înalţă acum biserica ridicată pe locul întâlnirii lui cu Dumnezeu.
Acum câţiva ani, deputatul Florea Voinea, unul dintre nepoţii ciobanului vizionar, a propus trecerea lui Petrache Lupu în rândul sfinţilor.
Până să se întâmple asta, “Sfântul din Maglavit” a mai făcut o minune: la deshumarea lui, a plouat la Maglavit, după săptămâni de arşiţă.
Acestea sunt rămăşiţele lui Petrache Lupu, mort în 1994, care au fost deshumate săptămâna trecută pentru a fi reîngropate în cimitirul Mănăstirii Maglavit, conform dorinţei decedatului
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!