Iată sfaturile pe care ar trebui să le urmaţi când aveţi laptopul la dumneavoastră:
Faceţi back-up pentru toate informaţiile din computer. Accidente sau furturi se pot întâmpla oricând.
+ Asiguraţi-vă că aveţi instalat un program de protecţie de calitate şi actualizat.
+ Pentru minimizarea consecinţelor furtului computerului, securizaţi informaţiile de pe hard-disk. În acest fel, se va evita accesarea datelor dumneavoastră fără introducerea parolei.
+ Ştergeţi fişierele temporare, logurile sau parolele reţinute în mod automat de browserul dumneavoastră de internet. Veţi preveni în acest fel folosirea computerului de altcineva, fără permisiunea dumneavoastră, pentru accesarea automată a poştei electronice, a reţelei de socializare, a conturilor bancare sau a magazinelor online preferate.
+ Nu vă conectaţi la reţele Wi-Fi nesecurizate, pentru că puteţi intra într-o reţea folosită de hackeri pentru a fura informaţii prin intermediul internetului. Chiar dacă trebuie să plătiţi, este mai bine să folosiţi reţele securizate, de încredere.
+ Utilizaţi cu atenţie poşta electronică. Atacurile de tip “phishing” sau spam devin din ce în ce mai sofisticate.
Evitaţi, pe cât posibil, internet cafe-urile
Aici puteţi lăsa urme ale unor informaţii după care aleargă hackerii.
+ Nu se ştie niciodată ce poate fi instalat pe un computer străin. Folosirea PC-urilor din internet cafe-uri, hoteluri sau aeroporturi, pentru accesarea conturilor bancare, de exemplu, ar putea avea efecte dezastruoase dacă un troian a fost instalat în prealabil.
+ Dacă nu aveţi alternativă şi trebuie să accesaţi site-uri care cer date personale de autentificare, schimbaţi aceste date cu prima ocazie, pentru minimizarea riscului.
+ Evitaţi orice tranzacţie sau achiziţie online de pe un calculator străin. Trebuie să aveţi în vedere că orice informaţie introdusă poate fi recuperată ulterior de către alt utilizator.
+ Nu acceptaţi salvările automate ale datelor personale, oferite de diverse browsere de internet.
+ Când aţi terminat, ştergeţi toate fişierele temporare, istoria browserului, fişierele cookie şi cele de tip log.
Nu planificaţi călătorii pe forumuri
+ Nu împărtăşiti planurile de vacanţă pe internet, în diverse comunităţi, în liste de discuţii, pe forumuri, pe camera de chat etc.
+ Transmiteţi aceste recomandări şi copiilor dumneavoastră, care de multe ori sunt prea naivi şi mult mai doritori să împărtăşească pe internet planurile de vacanţă.