În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi Transilvania, ninsorile dispar, dar în locul lor se poate instala un fenomen extrem de periculos - ploaia îngheţată sau freezing rain.
Ploaia care ajunge pe solul îngheţat îngheaţă imediat şi îmbracă asfaltul, stâlpii, casele sau maşinile în straturi de sticlă, care se curăţă foarte greu. În România, acum 14 ani, un astfel de fenomen a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morţi.
Şleaurile formate pe străduţe sau valurile de zăpada de pe asfalt sunt nimic în comparaţie cu straturile de gheaţă ce s-ar putea depune peste tot de azi.
CUM SE FORMEAZĂ PLOAIA CARE ÎNGHEAŢĂ
Meteorologii anunţă că o masă de aer cald, mediteranean, va intra în ţara noastră. Ca urmare, în straturile mai înalte ale atmosferei, temperaturile vor creşte. În momentul în care precipitaţiile căzute din nori sub formă solidă vor trece prin acest strat încălzit, vor lua forma lichidă. Problema este că, în apropierea solului, acolo unde temperaturile rămân sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu în gheaţă.
Freezing rain la Moscova
Imaginile de mai jos au fost înregistrate în 2010, când ploaia care îngheaţă a închis aeroporturi şi a provocat pene de curent după ce mai multe cabluri de alimentare au îngheţat instantaneu şi s-au rupt. În plkus, străzile şi maşinile au fost acoperite cu un strat gros de gheaţă, iar mai mulţi copaci s-au rupt.
Canada, 1998 – Furtuna de Gheaţă
În 1998, Canada s-a confruntat cu una dintre cele mai dure „ploi îngheţate”. Vreme de 6 zile, freezing rain a paralizat Ontario, Quebec şi New Brunswick, regiuni unde gheaţa a ajuns la straturi de 7 până la 11 centimetri şi a acoperit absolut tot. A fost unul dintre cele mai costisitoare dezastre naturale din Canada.